Coördinator Sportinstructie, Training & Coaching

Sport & Bewegen

Zorgen dat mensen betere sportprestaties gaan leveren: dát is de uitdaging voor een coördinator sportinstructie, training & coaching. Je kunt aan het werk met sporttalenten en complete sportteams. Maar je weet ook de recreatieve sporters, ouderen en mensen met een handicap of fysieke klachten te inspireren en te motiveren.Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
Harderwijk: alleen bij voldoende aanmeldingen.
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je zorgt dat mensen betere sportprestaties leveren

Beroep

Zorgen dat mensen betere sportprestaties gaan leveren: dát is de uitdaging voor een coördinator sportinstructie, training & coaching. Je kunt aan het werk met sporttalenten en complete sportteams. Maar je weet ook de recreatieve sporters, ouderen en mensen met een handicap of fysieke klachten te inspireren en te motiveren. Dit doe je bijvoorbeeld bij sportverenigingen, buitensportbedrijven, fitnesscentra, recreatieparken of sport- en bewegingscentra. Je plant hier zelf al je activiteiten in en voert het grootste deel zelf uit, waarbij je je kunt laten ondersteunen door een assistent.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Groei opleidingen (UEFA C trainer/coach III jeugd en UEFA B trainer/coach II).Binnen dit profiel kun je kiezen uit twee specialisaties:

Specialisatie Sport (Voetbal/Fitness/ Zwemmen/Turnen)
Je bent betrokken bij de ontwikkeling van het (sport)technische beleid en onderhoudt contacten met de media en sponsoren. Daarbij werk je altijd samen met je leidinggevende of werkgever en heb je een coördinerende rol. Hiermee haal je voor bovenstaande sporten hoge trainersdiploma’s. Je krijgt met deze specialisatie de kans om professioneel te werken binnen Nederlandse sportorganisaties.

Specialisatie Buitensport
Met uitdagende activiteiten in binnen- en buitenland stomen we je klaar voor de buitensportbranche. Deze specialisatie leert je uitdagende en bijzondere (outdoor)activiteiten te leiden en te coördineren. Dit is iets voor jou als je grensverleggend bezig wilt zijn en avontuurlijk bent ingesteld!

Je kunt, afhankelijk van de keuzes die je tijdens de opleiding maakt, ook aan de slag bij commerciële sportorganisaties, zwembaden, fitnesscentra en in het onderwijs.

Je sterke punten

Je hebt een sterke persoonlijkheid, een passie voor sport en een flinke dosis mensenkennis. Je kunt goed voor je eigen belangen opkomen en weet je grenzen duidelijk aan te geven. Verder moet je flexibel zijn: je krijgt vaak te maken met onverwachte omstandigheden en daar moet je goed op kunnen inspelen.

Aan het werk
 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan.
 • Je organiseert wedstrijden, toernooien of evenementen.
 • Je voert werkzaamheden uit ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie.
 • Je biedt een sport- en bewegingsprogramma aan om prestaties en/of beleving te optimaliseren.
 • Je coördineert sport- en bewegingsprojecten en voert deze uit.
Opleidingsinformatie

Sportspecialisatie

Tijdens je opleiding volg je, naast je reguliere programma, een zogenaamd keuzedeel 'Sportspecialisatie'. Dit is een verplicht onderdeel dat je gedurende een jaar volgt. Het programma omvat één dagdeel per week theorie en drie uur per week stage. Het is een extra cursus waarmee je het bondsdiploma trainer/coach/instructeur kunt halen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportkaderopleidingen; fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal, duiken en zwemmen. Voor de sportkaderopleiding is het belangrijk dat je een behoorlijke dosis eigen vaardigheden bezit en/of verwerft.

Landstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving

Tijdens je opleiding volg je, naast je reguliere programma, een zogenaamd keuzedeel 'Sportspecialisatie'. Dit is een verplicht onderdeel dat je gedurende een jaar volgt. Het programma omvat één dagdeel per week theorie en drie uur per week stage. Het is een extra cursus waarmee je het bondsdiploma trainer/coach/instructeur kunt halen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportkaderopleidingen; fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal, duiken en zwemmen. Voor de sportkaderopleiding is het belangrijk dat je een behoorlijke dosis eigen vaardigheden bezit en/of verwerft.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Sport- & Bewegen: Sport & Bewegingsleider (niveau 3)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Een specifiek vakkenpakket is niet noodzakelijk.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit
 • Geen eis, wel aanbevolen: In het bezit zijn van zwemdiploma A en B (of nieuwe stijl: zwemdiploma ABC)

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Intakemiddag (praktijk- en theoriegedeelte)

Plaatsingsprocedure

De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn fysiek en pittig. Daarom doe je een sportvaardigheidstest voordat je wordt toegelaten, waarbij jij je eigen sportfolio inlevert. Daarnaast vindt er een plaatsingsgesprek en een opdracht plaats. Op deze onderdelen word je beoordeeld en krijg je een puntenwaardering. Alle studenten die voldoende punten halen, nemen wij aan. Er is dus geen sprake van een loting. Word je aangenomen, dan is het advies om nog een sportmedisch onderzoek te ondergaan. Er is veel interesse voor de opleidingen in dit Landschap. Wil je zeker zijn van deelname aan de sportvaardigheidstest, meld je dan vóór 1 maart 2019 aan.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal, kleding en betaal je een cursistenbijdrage. De extra kosten bedragen ongeveer € 950,-. Daarnaast zijn er mogelijkheden om extra cursussen te volgen. Hiervoor kan een eigen bijdrage gelden. Het bezit van een eigen laptop is aan te bevelen. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 87 00.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), richting: Lerarenopleiding
 • Pabo
 • Fysiotherapie
 • Sportkunde
 • Vrijetijdswetenschappen
 • Dansacademie
 • Toerisme & Recreatie


Locaties
Parkweg
Parkweg 4b
3842AD
Harderwijk
088-850 7927

Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.