Trainer-Coach & Instructeur

Zorgen dat mensen betere sportprestaties gaan leveren: dát is de uitdaging voor een coördinator sportinstructie, training & coaching. Je kunt aan het werk met sporttalenten en complete sportteams. Maar je weet ook de recreatieve sporters, ouderen en mensen met een handicap of fysieke klachten te inspireren en te motiveren. Dit doe je bijvoorbeeld bij sportverenigingen, buitensportbedrijven, fitnesscentra, recreatieparken of sport- en bewegingscentra. Je plant hier zelf al je activiteiten in en voert het grootste deel zelf uit, waarbij je je kunt laten ondersteunen door een assistent.

Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats

Voorheen: Coördinator Sportinstructie, Training & Coaching. Inschrijving is op deze naam.

Harderwijk: alleen bij voldoende aanmeldingen.

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je zorgt dat mensen betere sportprestaties leveren

Binnen dit profiel kun je kiezen uit verschillende specialisaties:

Specialisatie Sport (voetbal/fitness/zwemmen/turnen)
Je bent betrokken bij de ontwikkeling van het (sport)technisch beleid en je onderhoudt contacten met de media en sponsoren. Daarbij werk je altijd samen met je leidinggevende of werkgever en heb je een coördinerende rol. Hiermee haal je voor bovenstaande sporten hoge trainersdiploma’s. Je krijgt met deze specialisatie de kans om professioneel te werken binnen Nederlandse sportorganisaties.

Specialisatie Buitensport

Met uitdagende activiteiten in binnen- en buitenland stomen we je klaar voor de buitensportbranche. Deze specialisatie leert je uitdagende en bijzondere (outdoor)activiteiten te leiden en te coördineren. Dit is iets voor jou als je grensverleggend bezig wilt zijn en avontuurlijk bent ingesteld!

Je kunt, afhankelijk van de keuzes die je tijdens de opleiding maakt, aan de slag bij commerciële sportorganisaties, zwembaden, fitnesscentra en in het onderwijs.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Landstede Groei Opleidingen (UEFA C - Trainer/Coach III jeugd).Je sterke punten

Je hebt een sterke persoonlijkheid, een passie voor sport en een flinke dosis mensenkennis. Je kunt goed voor je eigen belangen opkomen en weet je grenzen duidelijk aan te geven. Verder moet je flexibel zijn: je krijgt vaak te maken met onverwachte omstandigheden en daar moet je goed op kunnen inspelen.

Aan het werk
 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan.
 • Je organiseert wedstrijden, toernooien of evenementen.
 • Je voert werkzaamheden uit ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie.
 • Je biedt een sport- en bewegingsprogramma aan om prestaties en/of beleving te optimaliseren.
 • Je coördineert sport- en bewegingsprojecten en voert deze uit.
Opleidingsinformatie

Plaatsingsprocedure

De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn fysiek gezien best uitdagend. Daarom doe je een sportvaardigheidstest voordat je wordt toegelaten. Op dezelfde dag vindt er een gesprek en een groepsopdracht plaats. We beoordelen je op deze onderdelen en kijken of we bij elkaar passen. Aan het eind van de dag krijg je een advies. Er is veel interesse voor de opleidingen in dit Landschap. Wacht dus niet te lang met aanmelden! Hoe eerder je dat doet, hoe eerder je weet of je een plekje hebt bemachtigd.

Persoonlijke begeleiding

Bij Sport & Bewegen willen we jou zo persoonlijk mogelijk door de opleiding helpen. Dit doen we onder meer door veel één-op-één gesprekken, bij ons reflectiegesprekken genoemd, met jou te voeren. Hierdoor is de persoonlijke begeleiding zo goed mogelijk en proberen we de talenten van elke student optimaal te ontwikkelen.

Beroepsgericht leren

Sport & Bewegen werkt met competentiegericht onderwijs. Bij Landstede MBO noemen we dit Talentvol Ontwikkelen. Dit houdt in dat je studeert in je eigen tempo. Er zijn geen tentamens meer, maar je toont zelf je vooruitgang door met bewijzen te komen van de dingen die je doet. In een digitaal portfolio, dat wij leermeter noemen, kun jij jouw vooruitgang zien. Nadat je toegelaten bent op de opleiding, stroom je in op niveau 3 of 4. Een aantal vakken die je krijgt zijn: les leidinggeven theorie en praktijk, EHBO, Nederlands en rekenen. Daarnaast maak je in het eerste en tweede leerjaar kennis met veel verschillende sporten: per semester worden 2 themasporten (bijvoorbeeld zaalsport, veldsport of racketsport) aangeboden. Na een jaar is het de bedoeling dat je een uitstroomprofiel kiest, waarop jij je nog 3 jaar gaat specialiseren. Daarnaast heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor 4 keuzedelen.

Na het eerste leerjaar is het de bedoeling dat je een uitstroomprofiel kiest. In dat eerste oriëntatiejaar komen alle profielen uitgebreid aan bod. Als je aan je opleiding begint, hoef je dus niet meteen te weten wat je wilt. Naast het profiel dat je kiest, heb je ook de ruimte om te kiezen voor 3 keuzedelen.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gedurende de opleiding doe je praktijkervaring op tijdens BP (stages). In de eerste fase begin je al met je BPV. In het eerste jaar loop je bijvoorbeeld 32 weken stage van 9,5 uur per week. Het aantal uur dat je BPV doet wordt geleidelijk opgebouwd in de volgende fase(s) van je opleiding.

Nationaal en internationaal

Leren in en met de praktijk kan behalve in ons eigen land ook in het buitenland. Regelmatig kiezen onze studenten dan ook voor een buitenlandstage. Dat kan dichtbij huis of wat verder weg, denk aan een stage in Oostenrijk of zelfs Indonesië. Het behalen van het Anwärterdiploma voor ski- en snowboardleraren is voor veel studenten ook een reden om voor het buitenland te kiezen.

Keuzedeel Sportspecialisatie

Tijdens je opleiding krijg je, naast je reguliere programma, zogenaamde keuzedelen aangeboden. Met de keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden of verdiepen. Met het keuzedeel is het o.a. mogelijk om een bondsdiploma trainer/coach/instructeur te behalen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportspecialisaties: fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal en zwemmen. Zo kun je tijdens je studie, met je bondsdiploma op zak, al aan het werk.

Landstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving

De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van o.a. het eredivisie basketbalteam Landstede Hammers. Maar ook het stadion van PEC, het nieuwe Victorium Sports & Health, zwembad de Vrolijkheid en verschillende sportverenigingen zitten op steenworp afstand. Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua- en sportcomplex De Sypel, Sportcentrum Iedema en verschillende sportverenigingen om de hoek.

Samenwerking

Het Landschap Sport & Bewegen werkt nauw samen met diverse partijen. Denk aan topsportorganisaties, buurtsportcoaches, wijkteams, zorginstellingen, sportverenigingen, basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. Deze samenwerkingen bieden jou als student mooie uitdagende BPV-plaatsen (stage). Als student Trainer/Coach voetbal kun je bijvoorbeeld bij een jeugdteam van PEC Zwolle assisteren en de nodige ervaring opdoen. Ook kan het zijn dat je wordt betrokken bij de video-analyse van wedstrijden en trainingen van spelers die zijn gescout en het volgen van hun selectietrainingen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-opleiding, bij voorkeur diploma Sport- & Bewegen: Sport & Bewegingsleider.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Een specifiek vakkenpakket is niet noodzakelijk.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit.
 • Je moet in het bezit zijn van zwemdiploma A.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Intakemiddag (praktijk- en theoriegedeelte).

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal, kleding en betaal je een cursistenbijdrage. De extra kosten bedragen ongeveer € 950,-. Daarnaast zijn er mogelijkheden om extra cursussen te volgen. Hiervoor kan een eigen bijdrage gelden. Het bezit van een eigen laptop is aan te bevelen. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 87 00.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), richting: Lerarenopleiding
 • Pabo
 • Fysiotherapie
 • Sportkunde
 • Vrijetijdswetenschappen
 • Dansacademie
 • Toerisme & Recreatie


Locaties
Parkweg
Parkweg 4a
3842AD
Harderwijk
088-850 7927

Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.