Zorgen dat mensen betere sportprestaties gaan leveren: dát is de uitdaging voor een coördinator sportinstructie, training & coaching. Je kunt aan het werk met sporttalenten en complete sportteams. Maar je weet ook de recreatieve sporters, ouderen en mensen met een handicap of fysieke klachten te inspireren en te motiveren. Dit doe je bijvoorbeeld bij sportverenigingen, buitensportbedrijven, fitnesscentra, recreatieparken of sport- en bewegingscentra. Je plant hier zelf al je activiteiten in en voert het grootste deel zelf uit, waarbij je je kunt laten ondersteunen door een assistent.
Harderwijk: alleen bij voldoende aanmeldingen.
Binnen dit profiel kun je kiezen uit verschillende specialisaties:
Specialisatie Sport (voetbal/fitness/zwemmen/turnen)
Je bent betrokken bij de ontwikkeling van het (sport)technisch beleid en je onderhoudt contacten met de media en sponsoren. Daarbij werk je altijd samen met je leidinggevende of werkgever en heb je een coördinerende rol. Hiermee haal je voor bovenstaande sporten hoge trainersdiploma’s. Je krijgt met deze specialisatie de kans om professioneel te werken binnen Nederlandse sportorganisaties.
Specialisatie Buitensport
Met uitdagende activiteiten in binnen- en buitenland stomen we je klaar voor de buitensportbranche. Deze specialisatie leert je uitdagende en bijzondere (outdoor)activiteiten te leiden en te coördineren. Dit is iets voor jou als je grensverleggend bezig wilt zijn en avontuurlijk bent ingesteld!
Je kunt, afhankelijk van de keuzes die je tijdens de opleiding maakt, aan de slag bij commerciële sportorganisaties, zwembaden, fitnesscentra en in het onderwijs.
Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Landstede Groei Opleidingen (UEFA C - Trainer/Coach III jeugd).
Je sterke punten
Je hebt een sterke persoonlijkheid, een passie voor sport en een flinke dosis mensenkennis. Je kunt goed voor je eigen belangen opkomen en weet je grenzen duidelijk aan te geven. Verder moet je flexibel zijn: je krijgt vaak te maken met onverwachte omstandigheden en daar moet je goed op kunnen inspelen.
Persoonlijke begeleiding
Bij Sport & Bewegen willen we jou zo persoonlijk mogelijk door de opleiding helpen. Dit doen we onder meer door veel één-op-één gesprekken, bij ons reflectiegesprekken genoemd, met jou te voeren. Hierdoor is de persoonlijke begeleiding zo goed mogelijk en proberen we de talenten van elke student optimaal te ontwikkelen.
Beroepsgericht leren
Sport & Bewegen werkt met competentiegericht onderwijs. Bij Landstede MBO noemen we dit Talentvol Ontwikkelen. Dit houdt in dat je studeert in je eigen tempo. Er zijn geen tentamens meer, maar je toont zelf je vooruitgang door met bewijzen te komen van de dingen die je doet. In een digitaal portfolio, dat wij leermeter noemen, kun jij jouw vooruitgang zien. Nadat je toegelaten bent op de opleiding stroom je in op niveau 3 of 4. Een aantal vakken die je krijgt zijn: les leidinggeven theorie en praktijk, EHBO, Nederlands en rekenen. Daarnaast maak je in het eerste en tweede leerjaar kennis met veel verschillende sporten: per semester worden 2 themasporten (bijvoorbeeld zaalsport, veldsport of racketsport) aangeboden. Na ongeveer 2 jaar is het de bedoeling dat je een uitstroomprofiel kiest, waarop jij je nog 2 jaar gaat specialiseren. Daarnaast heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor 4 keuzedelen.
Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren
Gedurende de opleiding doe je praktijkervaring op tijdens BP (stages). In de eerste fase begin je al met je BPV. In het eerste jaar loop je bijvoorbeeld 32 weken stage van 9,5 uur per week. Het aantal uur dat je BPV doet wordt geleidelijk opgebouwd in de volgende fase(s) van je opleiding.
Keuzedeel Sportspecialisatie
Tijdens je opleiding krijg je, naast je reguliere programma, zogenaamde keuzedelen aangeboden. Met de keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden of verdiepen. Eén van de aangeboden keuzedelen is 'Sportspecialisatie instructeur of trainer-coach'. Bij dit keuzedeel specialiseer jij je als instructeur of trainer-coach in één specifieke sport. Het programma omvat één dagdeel per week theorie en daarnaast nog praktijk- of BPV-opdrachten. Met het keuzedeel is het mogelijk om een bondsdiploma trainer/coach/instructeur van de betreffende sport te behalen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportspecialisaties; fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal en zwemmen. Voor de sportspecialisatie is het belangrijk dat je een behoorlijke dosis eigen vaardigheden bezit en/of verwerft.
Landstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving
De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van onder andere het basketbal eredivisieteam Landstede Hammers en de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, Isala sportgeneeskunde en sportfysiotherapie. Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. Ook heeft het Landstede Sportcentrum een fitnesscentrum voor de topsporters, studenten en docenten. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua- en sportcentrum De Sypel.
Topsportpartners
Het Landschap Sport & Bewegen werkt nauw samen met PEC Zwolle, het Centre for Sports & Education en Stichting Topsport Teams Zwolle (Landstede Hammers). Deze samenwerkingen bieden hele uitdagende BPV-plaatsen voor jou als student. Als student trainer/coach voetbal kun je bijvoorbeeld bij een jeugdteam van PEC Zwolle assisteren en de nodige ervaring opdoen. Verder kun je betrokken worden bij de video-analyse van de wedstrijden en de trainingen van de spelers die gescout zijn en selectietrainingen volgen. Binnen het Landschap Sport & Bewegen is er de mogelijkheid om een topsporttraject te volgen. Dan wordt het onderwijs afgestemd op je trainingstijden en wordt er rekening gehouden met je wedstrijden.
Toelating
Vooropleidingseisen
Aanvullende toelatingseisen
Verplichte intakeactiviteiten
Plaatsingsprocedure
De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn fysiek en pittig. Daarom doe je een sportvaardigheidstest voordat je wordt toegelaten, waarbij jij je eigen sportfolio inlevert. Daarnaast vindt er een plaatsingsgesprek en een opdracht plaats. Op deze onderdelen word je beoordeeld en krijg je een puntenwaardering. Alle studenten die voldoende punten halen, nemen wij aan. Er is dus geen sprake van een loting. Word je aangenomen, dan is het advies om nog een sportmedisch onderzoek te ondergaan. Er is veel interesse voor de opleidingen in dit Landschap. Wacht dus niet te lang; hoe eerder jij je aanmeldt voor de opleiding hoe eerder je weet of je geplaatst kunt worden.
Studiekosten
Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal, kleding en betaal je een cursistenbijdrage. De extra kosten bedragen ongeveer € 950,-. Daarnaast zijn er mogelijkheden om extra cursussen te volgen. Hiervoor kan een eigen bijdrage gelden. Het bezit van een eigen laptop is aan te bevelen. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 87 00.
Verschillende hbo-opleidingen, zoals:
Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.
Dit jaar is het aanmelden anders dan voorgaande jaren, want je moet jezelf aanmelden met jouw DigiD. Zorg er dus voor dat je die hebt.
DigiD in bezit?
Je wordt doorverwezen naar de website van centraal aanmelden MBO (CAMBO). Het grootste gedeelte van jouw gegevens zijn al ingevuld. Check goed of al jouw gegevens kloppen voordat je je aanmelding indient. Succes!
Nog geen DigiD?
Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Let op: dit duurt een aantal dagen. Kan je deze echt niet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je geen BSN-nummer hebt, dan helpen wij jou graag verder tijdens kantooruren via het informatienummer op 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Numerus fixus?
Wil je versneld aanmelden voor een numerus fixus opleiding en heb je nog geen DigiD en wil je de boot niet missen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met ons via het informatienummer 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Kies hieronder je gewenste leerweg en locatie om verder te gaan.
Voor deze opleiding zijn er op de gekozen locatie helaas geen plekken meer beschikbaar.
Je kunt kiezen voor een andere locatie of voor een andere opleiding.
Of wil je een studiekeuzegesprek?
Vul dan hieronder jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in.
Een studieloopbaanadviseur neemt z.s.m. contact met je op.
Bedankt. We nemen z.s.m. contact met je op!