Sport- & Bewegingsleider

Bij Sport & Bewegen start iedereen in het oriëntatiejaar, om te kunnen ontdekken welk profiel het beste bij jou past. Hierna kun je kiezen voor het profiel van Sport- & Bewegingsleider.

Jij begeleidt sporters hun prestaties te verbeteren en je helpt bij activiteiten om mensen te laten ontspannen, recreëren of in beweging te krijgen. Jij bent van idee tot uitvoering betrokken. Je kunt uit de voeten met verschillende soorten sporten en doelgroepen, zoals fanatieke sporters, jongeren in achterstandswijken, 55-plussers en recreanten.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je organiseert sportactiviteiten van a tot z

Je bedenkt zelf activiteiten, waarbij je de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers als uitgangspunt neemt. Vervolgens maak je een plan van aanpak en regel je alle bijkomende zaken; van accommodatie tot financiën en PR. Ook kan het zijn dat je een sportveld, gebouw en materialen beheert en onderhoudt. Je kunt Eerste Hulp bij Sportongelukken (EHBSO) en reanimatie toepassen.

Als sport- & bewegingsleider kun je, afhankelijk van de keuzes die je tijdens de opleiding maakt, bijvoorbeeld aan de slag bij sportverenigingen, zwembaden, buitensportorganisaties, fitnesscentra en sport- en bewegingscentra. Je stemt je werk af met je leidinggevende aan wie je achteraf rapporteert. Je werkt met vrijwilligers, stagiaires en medewerkers en soms stuur je hen aan. Je coacht, geeft instructies en je begeleidt mensen op een leuke manier. Je let op hun veiligheid en zorgt dat ze met plezier terugkomen.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Landstede Groei Opleidingen.Je sterke punten

Je bent enthousiast, sportief en je weet van aanpakken. Ook ben je flexibel: je kunt je plannen aanpassen als de omstandigheden daarom vragen. Je werkt strikt volgens veiligheidsnormen en houdt je aan de regels. Door je positieve aanpak en begeleiding komen mensen met plezier terug naar de activiteiten die je organiseert.

Je bent integer en gaat respectvol met mensen om. Je bent representatief en hebt een klantgerichte houding. Je kunt je goed inleven, maar hanteert je eigen normen en waarden en je bent niet bang om mensen op hun gedrag aan te spreken als dat nodig is. Je kunt goed voor je eigen belangen opkomen en geeft je grenzen duidelijk aan. Verder moet je over een sterke persoonlijkheid, een passie voor sport en een flinke dosis mensenkennis beschikken.

Aan het werk
 • Je biedt een les of training aan.
 • Je organiseert en voert een toernooi of evenement uit.
Opleidingsinformatie

Plaatsingsprocedure

Na jouw aanmelding bekijken we of er een match tussen jou en onze opleiding is. Dit doen we door een (online) kennismakingsgesprek. Bij dit gesprek nodigen we jou en jouw ouder(s)/verzorger(s) uit. Om er zeker van te zijn dat jij de juiste opleidingskeuze maakt, vragen we naar jouw motivatie, jouw kennis over onze opleiding en jouw beeld over het werkveld. Om het kennismakingsgesprek goed te kunnen voeren adviseren we om vooraf ons Open Huis te bezoeken en ook wat onderzoek te doen naar onze opleiding en het beroepsbeeld. Hoe beter jij je motivatie voor onze opleiding kunt verwoorden hoe meer kans je maakt op plaatsing. Na het kennismakingsgesprek volgt er een kennismakingsdag. Tijdens deze dag doe je ervaring op met lesgeven en je neemt deel aan een fysiek onderdeel. De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn namelijk fysiek best uitdagend.

Persoonlijke begeleidingBij Sport & Bewegen willen we jou zo persoonlijk mogelijk door de opleiding helpen. Dit doen we onder meer door veel één-op-één gesprekken met je te voeren. Dat noemen wij reflectiegesprekken. Zo zorgen we ervoor dat jij jouw talenten optimaal kunt ontwikkelen.

Beroepsgericht lerenSport & Bewegen werkt met competentiegericht onderwijs. Bij Landstede MBO noemen we dit Talentvol Ontwikkelen. Dit houdt in dat je studeert in je eigen tempo. Er zijn geen tentamens meer, maar je toont zelf je voortuitgang door met bewijzen te komen van de dingen die je doet. In de leermeter, onderdeel van de digitale leeromgeving, kun jij jouw voortgang zien. Nadat je bent toegelaten op de opleiding, stroom je in op niveau 3/4. Een aantal vakken die je krijgt: les leidinggeven theorie en praktijk, bewegingsleer en anatomie, Nederlands en rekenen. Daarnaast maak je in het eerste en tweede leerjaar kennis met veel verschillende sporten: per semester worden twee themasporten (bijvoorbeeld zaalsport, veldsport of racketsport) aangeboden.

Tijdens het oriëntatiejaar komen alle uitstroomprofielen uitgebreid aan bod. Ze ontdek je welk profiel het beste bij je past. Na het oriëntatiejaar kies je een uitstroomprofiel. Als je aan je opleiding begint, hoef je dus niet meteen te weten wat je wil. Naast het uitstroomprofiel dat je kiest, kies je ook minimaal drie keuzedelen.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gedurende de opleiding doe je praktijkervaring op tijdens BPV (stage). Daar begin je al mee in het eerste jaar. Het aantal uren dat je BPV doet, wordt geleidelijk opgebouwd in de volgende jaren van je opleiding.

Nationaal en internationaal

Leren in, aan en van de praktijk kan ook in het buitenland. Regelmatig kiezen onze studenten dan ook voor een buitenlandstage. Dat kan dichtbij huis of wat verder weg, denk aan een stage in Oostenrijk of zelfs Indonesië. Het behalen van het Anwärterdiploma voor ski- en snowboardleraren is voor veel studenten ook een reden om voor het buitenland te kiezen.

Keuzedeel Sportspecialisatie

Tijdens je opleiding krijg je, naast je reguliere programma, zogenaamde keuzedelen aangeboden. Met de keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden of verdiepen. Met het keuzedeel is het o.a. mogelijk om een bondsdiploma trainer/coach/instructeur te behalen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportspecialisaties: fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal en zwemmen. Zo kun je tijdens je studie, met je bondsdiploma op zak, al aan het werk.

Unieke leerwerkomgeving

De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van o.a. de eredivisie basketbalclub Landstede Hammers. Maar ook het stadion van PEC, het nieuwe Victorium Sports & Health, zwembad de Vrolijkheid en verschillende sportverenigingen zitten op steenworp afstand! Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua- en sportcomplex De Sypel, Sportcentrum Iedema en verschillende sportverenigingen om de hoek.

Samenwerking

Sport & Bewegen werkt nauw samen met verschillende partijen. Denk aan topsportorganisaties, buurtsportcoaches, wijkteams, zorginstellingen, sportverenigingen, basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Deze samenwerkingen bieden jou als student mooie uitdagende BPV-plaatsen (stage). Als student Trainer-Coach & Instructeur Voetbal kun je bijvoorbeeld bij een jeugdteam van PEC Zwolle assisteren en de nodige ervaring opdoen. Ook kan het zijn dat je wordt betrokken bij de video-analyse van wedstrijden en trainingen van spelers die zijn gescout en het volgen van hun selectietrainingen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Dienstverlening; Dienstverlening: Medewerker Sport en Recreatie.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Een specifiek vakkenpakket is niet noodzakelijk.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteiten.
 • Geen eis, wel aanbevolen: in het bezit zijn van zwemdiploma A en B (of nieuwe stijl: zwemdiploma ABC).

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel (online) kennismakingsgesprek
 • Kennismakingsdag (praktijk- en theoriegedeelte)

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Instromen bij andere opleidingen op niveau 4Locaties
Parkweg
Parkweg 4a
3842AD
Harderwijk
088-850 7927

Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.