Sport- & Bewegingsleider

Sport & Bewegen

Jij begeleidt sporters hun prestaties te verbeteren en je helpt bij activiteiten om mensen te laten ontspannen, recreëren of in beweging te krijgen. Jij bent van idee tot uitvoering betrokken. Je kunt uit de voeten met verschillende soorten sporten en doelgroepen, zoals 55-plussers, jongeren in achterstandswijken, fanatieke sporters en recreanten.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je organiseert sportactiviteiten van A tot Z

Je bedenkt zelf activiteiten, waarbij je de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers als uitgangspunt neemt. Vervolgens maak je een plan van aanpak en regel je alle bijkomende zaken; van accommodatie tot financiën en PR. Ook kan het zijn dat je een sportveld, gebouw en materialen beheert en onderhoudt. Je kunt Eerste Hulp bij Sportongelukken (EHBSO) en reanimatie toepassen.

Als sport- & bewegingsleider kun je, afhankelijk van de keuzes die je tijdens de opleiding maakt, bijvoorbeeld aan de slag bij sportverenigingen, zwembaden, buitensportorganisaties, fitnesscentra en sport- en bewegingscentra. Je stemt je werk af met je leidinggevende aan wie je achteraf rapporteert. Je werkt met vrijwilligers, stagiaires en medewerkers en soms stuur je hen aan. Je coacht, geeft instructies en je begeleidt mensen op een leuke manier. Je let op hun veiligheid en zorgt dat ze met plezier terugkomen.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Groei opleidingen (Fitness & Health Instructor A, Fitness & Health Coördinator B of Sportleider beweeggroepen).Je sterke punten

Je bent enthousiast, sportief en je weet van aanpakken. Ook ben je flexibel: je kunt je plannen aanpassen als de omstandigheden daarom vragen. Je werkt strikt volgens veiligheidsnormen en houdt je aan de regels. Door je positieve aanpak en begeleiding komen mensen met plezier terug naar de activiteiten die je organiseert.

Je bent integer en gaat respectvol met mensen om. Je bent representatief en hebt een klantgerichte houding. Je kunt je goed inleven, maar hanteert je eigen normen en waarden en je bent niet bang om mensen op hun gedrag aan te spreken als dat nodig is. Je kunt goed voor je eigen belangen opkomen en geeft je grenzen duidelijk aan. Verder moet je over een sterke persoonlijkheid, een passie voor sport en een flinke dosis mensenkennis beschikken.

Aan het werk
 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan.
 • Je organiseert wedstrijden, toernooien of evenementen.
 • Je voert werkzaamheden uit ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie.
Opleidingsinformatie

Persoonlijke begeleiding

Bij Sport & Bewegen willen we jou zo persoonlijk mogelijk door de opleiding helpen. Dit doen we onder meer door veel één-op-één gesprekken, reflectiegesprekken genoemd, met jou te voeren. Hierdoor is de persoonlijke begeleiding zo goed mogelijk en proberen we de talenten van elke student optimaal te ontwikkelen.

Beroepsgericht leren

Sport & Bewegen werkt met competentiegericht onderwijs. Bij Landstede MBO noemen we dit Talentvol Ontwikkelen. Dit houdt in dat je studeert in je eigen tempo. Er zijn geen tentamens meer, maar je toont zelf je vooruitgang door met bewijzen te komen van de dingen die je doet. In een digitaal portfolio, dat wij leermeter noemen, kun jij jouw vooruitgang zien. Een aantal vakken die je krijgt zijn: Les leidinggeven theorie en praktijk, EHBO, Nederlands en rekenen. Daarnaast maak je in het eerste en tweede leerjaar kennis met veel verschillende sporten: per semester worden twee themasporten (bijvoorbeeld zaalsport, veldsport of racketsport) aangeboden.

Na ongeveer twee jaar is het de bedoeling dat je een uitstroomprofiel kiest, waarin jij je nog één jaar kan specialiseren en/of verbreden. Heb je na drie jaar dit niveau behaald, dan kan je in het vierde jaar desgewenst verder met de opleiding op niveau 4. Daarnaast heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor drie keuzedelen.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gedurende de opleiding doe je praktijkervaring op tijdens BPV (stages). In de eerste fase begin je al met je BPV. Het aantal uren dat je BPV doet wordt geleidelijk opgebouwd in de volgende fase(s) van je opleiding.

Keuzedeel Sportspecialisatie

Tijdens je opleiding krijg je, naast je reguliere programma, zogenaamde keuzedelen aangeboden. Met de keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden of verdiepen. Eén van de aangeboden keuzedelen is 'Sportspecialisatie instructeur of trainer-coach'. Bij dit keuzedeel specialiseer jij je als instructeur of trainer-coach in één specifieke sport. Het programma omvat één dagdeel per week theorie en daarnaast nog praktijk- of BPV-opdrachten. Met het keuzedeel is het mogelijk om een bondsdiploma trainer/coach/instructeur van de betreffende sport te behalen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportspecialisaties; fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal en zwemmen. Voor de sportspecialisatie is het belangrijk dat je een behoorlijke dosis eigen vaardigheden bezit en/of verwerft.

Uitstroomprofielen

Start je de opleiding op niveau 3, dan betekent dit dat je eerst dit niveau af moet ronden. Daarna kun je eventueel starten in de uitstroomprofielen van niveau 4. Hoe lang deze route duurt ligt aan de ontwikkeling die jij doormaakt.

Landstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving

De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van onder andere het basketbal eredivisieteam Landstede Hammers en de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, Isala sportgeneeskunde en sportfysiotherapie. Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. Ook heeft het Landstede Sportcentrum een fitnesscentrum voor de topsporters, studenten en docenten. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua-en sportcentrum De Sypel.

Topsportpartners

Het Landschap Sport & Bewegen werkt nauw samen met PEC Zwolle, het Centre for Sports & Education en Stichting Topsport Teams Zwolle (Landstede Hammers). Binnen het Landschap Sport & Bewegen is er de mogelijkheid om een topsporttraject te volgen. Dan wordt het onderwijs afgestemd op je trainingstijden en wordt er rekening gehouden met je wedstrijden.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Dienstverlening; Medewerker Sport en Recreatie (niveau 2).
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Een specifiek vakkenpakket is niet noodzakelijk.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit.
 • Je moet in het bezit zijn van zwemdiploma A.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek.
 • Intakemiddag (praktijk- en theoriegedeelte).

Plaatsingsprocedure

De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn fysiek en pittig. Daarom doe je een sportvaardigheidstest voordat je wordt toegelaten, waarbij jij je eigen sportfolio inlevert. Daarnaast vindt er een plaatsingsgesprek en een opdracht plaats. Op deze onderdelen word je beoordeeld en krijg je een puntenwaardering. Alle studenten die voldoende punten halen, nemen wij aan. Er is dus geen sprake van een loting. Word je aangenomen, dan is het advies om nog een sportmedisch onderzoek te ondergaan. Er is veel interesse voor de opleidingen in dit Landschap. Wacht dus niet te lang; hoe eerder jij je aanmeldt voor de opleiding hoe eerder je weet of je geplaatst kunt worden. Wil je zeker zijn van deelname aan de sportvaardigheidstest? Meld je dan vóór 1 maart 2021 aan.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal, kleding en betaal je een cursistenbijdrage. De extra kosten bedragen ongeveer € 950,-. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om extra cursussen te volgen. Hiervoor kan een eigen bijdrage gelden. Het bezit van een eigen laptop is aan te bevelen. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 87 00.

Instromen bij andere opleidingen op niveau 4 (soms is een schakelprogramma nodig).Locaties
Parkweg
Parkweg 4a
3842AD
Harderwijk
088-850 7927

Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.