Studiekosten en lesgeld

Een mbo opleiding in Nederland kost geld. Ook bij Landstede MBO. Dat heeft de overheid zo bepaald. Het lesgeld is voor iedereen gelijk, maar de bijkomende kosten verschillen per opleiding. Hoe zit het met de kosten? En wat krijg je vergoed van de overheid?

Reiskosten mbo-studenten
Alle mbo’ers krijgen een studenten OV-kaart, ook als je minderjarig bent. Daarmee kun je gratis reizen met het openbaar vervoer (bus, trein) Het aanvragen van een studenten reisproduct (OV) kan op de site van DUO.nl

Lesgeld mbo-studenten jonger dan 18 jaar
Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Lesgeld mbo-studenten 18 jaar of ouder
Mbo-studenten van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Je betaalt dit niet aan Landstede, maar aan de Rijksoverheid en dat kan in termijnen.

Lesgeld BOL-opleiding
BOL-studenten betalen vanaf 18 jaar en ouder €1239,- voor het schooljaar 2022/2023. Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid

Lesgeld BBL-opleiding
Het lesgeld voor een BBL-opleiding (werken en meestal 1 dag per week leren) in schooljaar 2022/2023 bedraagt vanaf 18 jaar: 

€258,- voor niveau 1 en 2 (entree- en basisberoepsopleiding) 
€624,- voor niveau 3 en 4  (vak-, middenkader- en specialistenopleiding)

Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid

Studiekosten
Naast het lesgeld betaal je bij je opleiding ook nog aanvullende kosten. Dit bedrag betaal je voor het lesmateriaal en bij veel opleidingen ook voor de aanschaf van materialen. Denk bij een horeca-opleiding aan een goede set messen, bij de sportopleiding aan sportmaterialen en noem maar op. Het bedrag verschilt van opleiding tot opleiding. De exacte hoogte hoor je bij de start van je opleiding, maar je kunt ook altijd bellen met ons via 0800-0245666 (gratis).

Studiefinanciering mbo-studenten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder krijgen studiefinanciering. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 geldt dat de studiefinanciering een prestatiebeurs is.

Studenten op niveau 3 of 4 die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie. DUO stelt elk jaar de hoogte vast. Lees meer over studiefinanciering op de site van DUO.

Financiële ondersteuning
Start je in een BOL-of BBL-opleiding? En is het voor jou (of je ouders/verzorgers) financieel moeilijk om de aanvullende kosten te betalen?
Laat dit ons dan weten tijdens je plaatsingsgesprek. Er zijn namelijk regelingen voor tegemoetkoming in de kosten bij aanschaf van leermiddelen voor mensen met weinig financiële armslag. Met elkaar maken we dan afspraken over de aanschaf van boeken, materialen/gereedschappen, voorgeschreven kleding of bijvoorbeeld verplichte excursies.
Dus, schroom niet en maak het bespreekbaar. Zodat je goed van start kunt gaan in de opleiding van je keuze.
Ook gemeenten bieden soms aanvullende regelingen voor financiële ondersteuning. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente waar je woont.

Lees ook de informatie over het mbo-studentenfonds