StartCollege VAVO
Alsnog je diploma vmbo-tl, havo of vwo halen? Of maar één vak van deze opleidingen volgen voor een vervolgopleiding of baan? Dan biedt het VAVO (voortgezet algemeen volwassenen onderwijs) de oplossing!
Het VAVO is in de volgende situaties een goede keuze voor jou:
- Je hebt de middelbare school niet afgemaakt of bent gezakt.
- Je hebt niet de goede vakken voor je vervolgopleiding.
- Je wilt beginnen met een nieuwe studie.
- Je wilt meer kans maken bij sollicitaties
- Je wilt beter presteren op je werk.
- Of: je vindt het gewoon leuk om te leren!
Ook moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je op 1 oktober nog geen 18, maar wel 16 jaar of ouder? Dan kun je toch beginnen. Je hebt dan wel toestemming nodig van een school voor voortgezet onderwijs, meestal je vorige school. Je blijft dan gewoon ingeschreven staan bij die school, maar volgt je lessen bij StartCollege VAVO.
Flexibele opleiding
Kies je voor het VAVO, dan kies je voor een flexibele opleiding. Je bepaalt in overleg met je leerlingbegeleider hoeveel vakken je volgt en welke dat zijn.
Combineren met opleiding en werk
Vavo kun je meestal combineren met een andere opleiding of een parttimebaan. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt en de lestijden.
Goede begeleiding
Je krijgt een eigen mentor. Dit is een docent bij wie je ook in de klas zit, dus je kunt makkelijk dingen met hem of haar bespreken. Sowieso heb je minstens twee keer per jaar een gesprek met je mentor over hoe het op school gaat. De decaan helpt je bij het maken van een studie- of loopbaankeuze d.m.v. LOB-gesprekken, een studie- en beroepskeuzetest en studieadvies voor vervolgopleidingen. Daarnaast houden twee leerlingbegeleiders jouw aanwezigheid en prestaties in de gaten. Als het nodig is gaan zij met jou in gesprek. Verder heb je bij elk vak een docent aan wie je al je vragen over dat vak kunt stellen.
Voorbereiding op het examen
In de weken voordat het centrale examen begint, bereid jij je voor op het examen. Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over het examen en de slaag- en zakregeling. Verder maak je tijdens de les een oud examen en vertellen de docenten van de vakken die je doet hoe je met bepaalde problemen en vragen om moet gaan