Allround Medewerker IT Systems and Devices

Laptops, telefoons, routers, robots en drones: met dit soort devices hou jij je bezig als allround medewerker in de IT. Je werkt op de IT-afdeling van een bedrijf en werkt mee aan een IT-infrastructuur en goedwerkende devices.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
2-4 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij weet alles van hardware en devices

Wat dat inhoudt? Ten eerste zorg je voor het aanleggen, installeren en configureren van hardware. Belangrijk is dat je klantgericht werkt, want vaak los je problemen voor werknemers van het bedrijf op. Routers en switches hebben voor jou geen geheimen; jij legt zonder problemen verbindingen aan. Is er een storing in het bedrijf? Dan los je deze op of schakel je eventueel een meer gespecialiseerde professional in.

Ten tweede weet jij ook veel af van devices als telefoons, tablets, laptops, drones, sterk geautomatiseerde machines en robots. Jij plaatst, monteert, installeert, configureert of repareert deze apparaten. Je krijgt te maken met verschillende systemen, zoals Linux, Windows, Android en iOS.Je sterke punten

Je bent klantvriendelijk en flexibel en werkt nauwkeurig. Omdat je vaak andere mensen helpt, ben je communicatief vaardig. Samenwerken is daarnaast geen probleem voor jou. En moet je klus vóór een bepaalde tijd af zijn? Daar raak je niet van in de stress, want jij kunt goed omgaan met tijdsdruk.

Aan het werk
  • Je ondersteunt systeemgebruikers.
  • Je registeert incidenten en lost ze op.
  • Je ondersteunt gebruikers.
Opleidingsinformatie

Werken met realistische opdrachten en projecten

Je werkt samen in projectteams met studenten van andere opleidingen aan diverse, realistische opdrachten en projecten uit het bedrijfsleven. Je leert hoe het is om voor een echte klant je werk uit te voeren en op te leveren. In de leeromgeving die wij aanbieden, krijg je de rol van medewerker en werken we steeds minder met cijfers maar met feedback.

Docenten bieden op de achtergrond de nodige ondersteuning en begeleiding. Het is een inspirerende en motiverende leerwerkomgeving waar je op een professionele manier praktijkervaring opdoet met en voor echte klanten, en met echte deadlines. Daarnaast werken we samen met het bedrijfsleven en verzorgen we interessante gastlessen en workshops.

Opzet van de opleiding

Je volgt (een deel van) de lessen bij bedrijven uit de branche en we hebben onze ICT-opleidingen bedrijfsmatig ingericht. Dat wil zeggen dat de lestijden zoveel mogelijk zijn afgestemd op kantoortijden. Ons opleidingsgebouw is het hart van onze unieke onderwijsaanpak. Hier vind je de lokalen, werkplekken, presentatie- en testruimtes. Het is meer dan een school: het is een dynamische werkplek in een bedrijfsmatige omgeving waar je ook leert van vakmensen en projecten uit de praktijk.

Je leert te werken met deadlines, je kunt al netwerken voor later en weet hoe het er straks aan toegaat op de werkvloer. Kortom: deze opleiding voorziet je van de meest recente kennis en bereidt je uitstekend voor op een baan in de branche of op een vervolgopleiding naar keuze.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een startperiode waarin je leert werken met Scrum. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In de wereld van ICT & Technologie gaan de ontwikkelingen snel. Daarom kiezen wij voor een samenwerking met het bedrijfsleven, zodat je voor de beroepsgerichte vakken les krijgt van vakspecialisten die exact op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Dat betekent dat je ook werkt aan echte projecten van deze bedrijven.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gelijk vanaf het begin van je opleiding werk je aan projecten. Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen. We werken met reële opdrachten uit het bedrijfsleven die in het eigen projectteam worden uitgevoerd. In het tweede jaar start je met de BPV (stage). Landstede MBO werkt met een aantal vaste partners. Je komt terecht bij goed georganiseerde bedrijven die in staat zijn jou goed te begeleiden en waar jij veel kunt leren.

Unieke leerplek en manier van leren

Naast zelfstandig leren, werk je met andere studenten samen in projectgroepen. Bij de innovatieve vakgebieden van ICT & Technologie mag je een vernieuwende manier van onderwijs en opleiden verwachten. Eentje die ervoor zorgt dat jouw kennis en kunde actueel is als je afstudeert. Kortom, nog betere en leukere lessen, de meest actuele kennis en directe contacten met je toekomstige werkveld.

Projectteams - werken met ‘echte’ opdrachten

Landstede MBO kent verschillende projectteams. Voor dit Landschap zijn dat bijvoorbeeld Servicedesk ICT in Harderwijk en IT Servicepoint in Zwolle. Hier werken studenten met elkaar aan opdrachten en projecten van organisaties, verenigingen en geselecteerde gebruikersgroepen. Zo kunnen medewerkers en studenten van Landstede MBO en particuliere gebruikers een beroep doen op de kennis en kunde van de studenten.

Van het installeren, configureren en updaten van diverse systemen en apparaten, PC/iMac, laptop/MacBook, tablet en smartphone, het adviseren, oplossen en afhandelen van soft- en hardware en computernetwerk storingen tot het geven van trainingen en workshops gerelateerd aan IT-onderwerpen: er komen regelmatig uitdagende verzoeken binnen. Vanaf het eerste schooljaar help je mee deze wensen van de klant uit te voeren. Eerst vooral door te doen, later ga je steeds meer adviseren en begeleiden. Je organiseert je werk met service-management-software en je zorgt voor professionele dienstverlening. Je werkt dus tijdens je opleiding al aan projecten voor echte opdrachtgevers.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte (kgb), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  • Een overgangsbewijs van havo 3-4.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.