Expert IT Systems and Devices

ICT & Technologie

Wil jij samen met collega’s werken aan een goede IT-infrastructuur van een bedrijf? Je bezighouden met het verbeteren van applicaties en devices en het beveiligen van computersystemen? Dan is deze opleiding iets voor jou.Leerweg
BOL
Duur
2-4 jaar
Niveau
4
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
IT-systemen verbeteren en beveiligen

Als expert IT-systems and devices werk je op de ICT-afdeling van een organisatie. Jij kunt met een helikopterview over de organisatie kijken en ziet zo waar hulp nodig is. Je beheert de IT-infrastructuur, applicaties en devices. Jouw doel is om al deze systemen zo goed mogelijk te beveiligen. Hier geef je ook regelmatig advies over. Is er sprake van een cybersecurityaanval, dan weet jij precies wat je moet doen.

Het zal daarnaast regelmatig voorkomen dat er een opdracht voor je binnenkomt met betrekking tot het aanpassen of verbeteren van de IT-infrastructuur of applicaties. Aan jou de taak om de wensen van de opdrachtgever goed te vertalen. Jij weet zoveel van databases, programmeren, verschillende devices én besturingssystemen, dat dit voor jou geen probleem is.Je sterke punten

Je bent klantvriendelijk en flexibel en werkt nauwkeurig. Omdat je vaak andere mensen helpt, ben je communicatief vaardig. Je werkt zelfstandig, en daarom toon je vaak initiatief en zie je zelf in wanneer welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Aan het werk
 • Je ondersteunt gebruikers.
 • Je beheert applicaties.
 • Je controleert de security.
 • Je ontwikkelt digitale informatievoorzieningen.
 • Je beheert de infrastructuur.
Opleidingsinformatie

Werken met realistische opdrachten en projecten

Je werkt samen in projectteams met studenten van andere opleidingen aan diverse, realistische opdrachten en projecten uit het bedrijfsleven. Je leert hoe het is om voor een echte klant je werk uit te voeren en op te leveren. In de leeromgeving die wij aanbieden, krijg je de rol van medewerker en werken we steeds minder met cijfers maar met feedback.

Docenten bieden op de achtergrond de nodige ondersteuning en begeleiding. Het is een inspirerende en motiverende leerwerkomgeving waar je op een professionele manier praktijkervaring opdoet met en voor echte klanten, en met echte deadlines. Daarnaast werken we samen met het bedrijfsleven en verzorgen we interessante gastlessen en workshops.

Opzet van de opleiding

Je volgt (een deel van) de lessen bij bedrijven uit de branche en we hebben onze ICT-opleidingen bedrijfsmatig ingericht. Dat wil zeggen dat de lestijden zoveel mogelijk zijn afgestemd op kantoortijden. Ons opleidingsgebouw is het hart van onze unieke onderwijsaanpak. Hier vind je de lokalen, werkplekken, presentatie- en testruimtes. Het is meer dan een school: het is een dynamische werkplek in een bedrijfsmatige omgeving waar je ook leert van vakmensen en projecten uit de praktijk. Zo kan het voorkomen dat je aan projecten werkt met mensen uit andere vakgebieden, zoals mediavormgevers, technici, communicatie- en marketingmedewerkers en tekstschrijvers.

Je leert te werken met deadlines, je kunt al netwerken voor later en weet hoe het er straks aan toegaat op de werkvloer. Kortom: deze opleiding voorziet je van de meest recente kennis en bereidt je uitstekend voor op een baan in de branche of op een vervolgopleiding naar keuze.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In de wereld van ICT & Technologie gaan de ontwikkelingen snel. Daarom kiezen wij voor een samenwerking met de top van het bedrijfsleven, zodat je voor de beroepsgerichte vakken les krijgt van vakspecialisten die exact op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Dat betekent dat je ook werkt aan echte projecten van deze bedrijven.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gelijk vanaf het begin van je opleiding werk je aan projecten. Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen. We werken met reële opdrachten uit het bedrijfsleven die in het eigen projectteam worden uitgevoerd. In het tweede jaar start je met de BPV (stage). Landstede MBO werkt met een aantal vaste partners. Je komt terecht bij goed georganiseerde bedrijven die in staat zijn jou goed te begeleiden en waar jij veel kunt leren.

Unieke leerplek en manier van leren

Naast leren in het klaslokaal, kun je jezelf ontwikkelen in het leerwerkbedrijf, waar je aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven werkt, onder de deskundige begeleiding van zowel docenten als vakmensen uit de praktijk. Naast zelfstandig leren, werk je vaak met andere studenten samen in projectgroepen. Bij de innovatieve vakgebieden van ICT & Technologie mag je een vernieuwende manier van onderwijs en opleiden verwachten. Eentje die ervoor zorgt dat jouw kennis en kunde actueel is als je afstudeert. Kortom, nog betere en leukere lessen, de meest actuele kennis en directe contacten met je toekomstige werkveld.

Projectteams - werken met ‘echte’ opdrachten

Landstede MBO kent verschillende projectteams. Voor dit Landschap zijn dat bijvoorbeeld Servicedesk ICT in Harderwijk en IT Servicepoint in Zwolle. Hier werken studenten met elkaar aan opdrachten en projecten van organisaties, verenigingen en geselecteerde gebruikersgroepen. Zo kunnen medewerkers en studenten van Landstede MBO en particuliere gebruikers een beroep doen op de kennis en kunde van de studenten.

Van het installeren, configureren en updaten van diverse systemen en apparaten, PC/iMac, laptop/MacBook, tablet en smartphone, het adviseren, oplossen en afhandelen van soft- en hardware en computernetwerk storingen tot het geven van trainingen en workshops gerelateerd aan IT-onderwerpen: er komen regelmatig uitdagende verzoeken binnen. Vanaf het eerste schooljaar help je mee deze wensen van de klant uit te voeren. Eerst vooral door te doen, later ga je steeds meer adviseren en begeleiden. Je organiseert je werk met service-management-software en je zorgt voor professionele dienstverlening. Je werkt dus tijdens je opleiding al aan projecten voor echte opdrachtgevers.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde, theoretische leerweg of een overgangsbewijs van havo 3-4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en andere onderwijsactiviteiten. Deze kosten verschillen per leerjaar, maar liggen rond de € 220,-. Dit bedrag is exclusief eventuele leermiddelen zoals een laptop, gereedschappen en de studiekosten die zijn vastgesteld door het Ministerie van OCW. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 8400.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Een hbo-opleiding, zoals:
 • Bedrijfskundige Informatica
 • Informatica
 • Technische Informatica
 • Informatiedienstverlening en -management
 • Multimedia Design
 • Digitale Communicatie


Locaties
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.