Software Developer

Software ontwikkelen: lijkt jou dat wel wat? Tijdens deze opleiding word je klaargestoomd tot software developer. Als software developer in de ICT maak je software voor verschillende apparaten, zoals de nieuwste computers, telefoons of tablets. Waar moet je dan aan denken? Nou, bijvoorbeeld websites, games, apps en software voor VR- en AR-technologie. Ook kun je aan de slag met robotica door middel van het programmeren van microcontrollers. In deze opleiding leer je werken met programmeertalen, leer je algoritmen te schrijven en je onderzoekt hoe VR/AR of robotica werken.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
3-4 jaar
Niveau
4
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Apps, websites en games ontwikkelen

Processen worden in veel bedrijven steeds meer geautomatiseerd door software. Je kunt je werk dus bij veel verschillende organisaties uitvoeren. Elk bedrijf heeft tegenwoordig wel een website en maakt gebruik van diverse software.

Als software developer blijf je je steeds ontwikkelen in de nieuwste programmeertalen en technologieën. Met jouw baan heb je dus het oog op de toekomst.Je sterke punten

Als software developer (of programmeur) ben je nieuwsgierig naar de nieuwste technologieën en kun je creatieve oplossingen bedenken. Dit is soms een heel precies werkje, dus je gaat ook kritisch te werk. Je werkt samen en overlegt met collega’s en dat gaat je goed af. Je vindt het leuk om oplossingen te bedenken voor de meest uiteenlopende problemen.

Aan het werk
 • Je realiseert software.
 • Je werkt in een ontwikkelteam.
Opleidingsinformatie

Werken met realistische opdrachten en projecten

Je werkt samen in projectteams met studenten van andere opleidingen aan diverse, realistische opdrachten en projecten uit het bedrijfsleven. Je leert hoe het is om voor een echte klant je werk uit te voeren en op te leveren. In de leeromgeving die wij aanbieden, krijg je de rol van medewerker en werken we steeds minder met cijfers maar met feedback.

Docenten bieden op de achtergrond de nodige ondersteuning en begeleiding. Het is een inspirerende en motiverende leerwerkomgeving waar je op een professionele manier praktijkervaring opdoet met en voor echte klanten en met echte deadlines. Daarnaast werken we samen met het bedrijfsleven en verzorgen we interessante gastlessen en workshops.

Opzet van de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles over het programmeren, de techniek en de technische vormgeving van interactieve media. Je leert de principes van Object Oriënterend Programmeren (OOP). Daarmee wordt de basis gelegd voor het ontwikkelen van websites, apps, games en andere multimediatoepassingen. Dit principe van programmeren sluit aan bij de vraag uit het bedrijfsleven. Je krijgt ook gastlessen van specialisten uit het bedrijfsleven. Je werkt binnen het leerwerkbedrijf aan opdrachten van echte opdrachtgevers. Dat maakt deze opleiding enorm uitdagend. Je leert omgaan met deadlines door middel van de agile-methode ‘Scrum’. Bovenal leer je denken in concepten en ideeën: waarom is dit een goede website, hoe zou de ideale web-oplossing voor deze opdrachtgever eruitzien?

In het eerste schooljaar maak je kennis met de verschillende vakgebieden en leer je vaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen leren programmeren. Op basis van je interesse en resultaten ontwikkel je een voorkeur voor een richting waarin je je de rest van de opleiding gaat specialiseren. De volgende beroepsgerichte vakken komen onder andere aan bod: projectmatig werken, analyseren, ontwerpen, vormgeven en testen, ontwikkelmethodes en de nieuwste programmeertalen en frameworks (zoals, HTML/CSS, PHP, SQL, C#, JavaScript, Laravel, Unity en Python). Ook kom je in aanraking met microcontrollers, zoals Arduino en de Raspberry Pi. Mocht je het leuk vinden om ook met andere programmeertalen aan het werk te gaan, denken we graag met je mee. Daarnaast krijg je Nederlands, Engels, Loopbaan en Burgerschap, rekenen en sport.

Ons opleidingsgebouw is het hart van onze unieke onderwijsaanpak. Hier vind je de lokalen, werkplekken, presentatie- en testruimtes. Het is meer dan een school: het is een dynamische werkplek in een bedrijfsmatige omgeving waar je ook leert van vakmensen en projecten uit de praktijk. Zo kan het voorkomen dat je aan projecten werkt met mensen uit andere vakgebieden, zoals mediavormgevers, technici, communicatie- en marketingmedewerkers en tekstschrijvers. Je hebt een eigen werkplek, vraagt lessen aan die jij nodig hebt en docenten komen graag naar jou toe.

Je leert te werken met deadlines, je kunt al netwerken voor later en weet hoe het er straks aan toegaat op de werkvloer. Kortom: deze opleiding voorziet je van de meest recente kennis en bereidt je uitstekend voor op een baan in de branche of op een vervolgopleiding naar keuze.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In de wereld van ICT & Technologie gaan de ontwikkelingen snel. Daarom kiezen wij voor een samenwerking met de top van het bedrijfsleven, zodat je voor de beroepsgerichte vakken les krijgt van vakspecialisten die exact op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Dat betekent dat je ook werkt aan echte projecten van deze bedrijven.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gelijk vanaf het begin van je opleiding werk je aan projecten. Hierdoor kun je de opgedane kennis direct toepassen. We werken met reële opdrachten uit het bedrijfsleven die in het eigen projectteam worden uitgevoerd. In het tweede jaar start je met de BPV (stage). Landstede MBO werkt met een aantal vaste partners. Je komt terecht bij goed georganiseerde bedrijven die in staat zijn jou goed te begeleiden en waar jij veel kunt leren.

Unieke leerplek en manier van leren

Naast leren in het klaslokaal, kun je jezelf ontwikkelen in het leerwerkbedrijf, waar je aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven werkt, onder de deskundige begeleiding van zowel docenten als vakmensen uit de praktijk. Naast zelfstandig leren werk je vaak met andere studenten samen in projectgroepen. Bij de innovatieve vakgebieden van ICT & Technologie mag je een vernieuwende manier van onderwijs en opleiden verwachten. Eentje die ervoor zorgt dat jouw kennis en kunde actueel is als je afstudeert. Kortom, nog betere en leukere lessen, de meest actuele kennis en directe contacten met je toekomstige werkveld.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte (kbg), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3-4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel kennismakingsgesprek.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Bedrijfskundige Informatica
 • Informatica
 • Technische Informatica
 • Informatiedienstverlening en -management
 • Multimedia Design
 • Digitale Communicatie


Locaties
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8100 AE
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.