26 jun 2023

Yari Bakker: 'Het is mijn droom om chauffeur te worden'

De 17-jarige Yari Bakker volgt momenteel de BBL-opleiding Logistiek Medewerker bij Landstede MBO in Harderwijk. TON magazine, het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek, interviewde hem over zijn keuze.

Na de middelbare school weet Yari eigenlijk niet welke vervolgopleiding hij wil doen. Chauffeur lijkt hem wel wat. Yari start op het ROC in Apeldoorn en bij Van Reenen Transport vindt hij een stageplek. De opleiding valt hem zwaar. Hij zakt twee keer voor de theorie van zijn B-rijbewijs. Dan besluit hij dat de opleiding Logistiek Medewerker op dit moment beter bij hem past. Hij wisselt van school en gaat verder op Landstede MBO in Harderwijk. Het is even een bittere pil, maar Yari geeft de moed niet op.

Leren is voor Yari niet eenvoudig. "Plannen vind ik lastig. Mijn mentor op de middelbare school vertelde mij dat ik 45 minuten moest lezen en een opdracht moest doen. Daarna moest ik een kwartier pauze houden. Dat advies heeft mij toen goed geholpen. Ook maak ik nu vaak online proefexamens."

Zelf uitvogelen 
Voor Yari is het werk in het grote warehouse van Van Reenen Transport uitdagend genoeg. Hij werkt twee weken op het crossdock en één week als orderpicker. Die afwisseling vindt hij prima. "Twee weken heb ik avonddienst en houd ik mij bezig met laden en lossen van vrachtwagens. Daarna is het fijn om weer dagdiensten te draaien in het warehouse."

Yari vindt het fijn dat hij zijn collega’s om advies kan vragen. "Bij sommige opdrachten van school heb ik echt hulp nodig van chauffeurs of de warehousemanager. Ik ben soms wel eigenwijs en wil het dan zelf uitvogelen. Als het dan mis gaat, leer ik daarvan. Bij Van Reenen Transport mag ik fouten maken."

C-rijbewijs
Voor Yari is het klip en klaar: na het behalen van zijn BBL-diploma Logistiek Medewerker gaat hij zijn vrachtwagenrijbewijzen halen. De opleiding die hij nu doet, ziet hij zeker niet als verspilde tijd: "Als chauffeur is het goed te weten hoe het er in een warehouse aan toe gaat." Of Yari na het behalen van zijn diploma Logistiek Medewerker doorgaat met de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer, weet hij nog niet. "Misschien ga ik wel op eigen kracht mijn C-rijbewijs halen. Want het is mijn droom om chauffeur te worden."

Copyright: TON Magazine