5 jul 2019

Straattaal afgewisseld met dure termen tijdens studentenrechtbank

Studenten betreden met gespannen gezichten zaal 18 van Rechtbank Overijssel locatie Zwolle. Het portret van Koning Willem-Alexander met zijn perfecte vlinderdasje torent hoog boven iedereen uit. De microfoontjes staan op scherp en netjes opgepoetste kannen water staan klaar voor droge strotjes en klamme handen. De druk wordt opgevoerd door de aanwezige eerstejaarsstudenten van de opleiding en trotse papa’s en mama’s die hebben plaatsgenomen op de publieke tribune.

13 en 20 juni; De studenten van de opleidingen Juridisch Administratief Dienstverlener en Medewerker HRM van het Landschap Office & Management vertolkten in de jaarlijkse studentenrechtbank op deze dagen de rol van advocaat, officier van justitie of rechter.

Strafrechter Arco Jordaans, rechter in opleiding Lisa Pieters en Landstede-docenten Harrie Rietman en Tom Roelofs nemen plaats onder de Koning en zijn de jury voor deze dag. Het is voor Harrie de laatste keer, want hij gaat aan het einde van dit schooljaar genieten van zijn welverdiende pensioen.
De studenten hijsen zich in de toga, waarbij Harrie - die bekendstaat om zijn haviksoog voor details - nog even de befjes corrigeert. De pleitnota’s worden overgelegd aan de leden van de rechtbank, waarna de studenten in de ‘spotlight’ treden.

De zaak wordt geopend door de studentrechter. De strijd is begonnen, het fanatisme spat er vanaf waarbij de studenten zijn of haar standpunten onderbouwen. Het wordt al snel duidelijk dat niets te gek is voor de studenten van deze opleiding, want alle soorten recht komen voorbij. Wanneer één van de advocaten de woorden ‘pure bullshit’ in de mond neemt, en zij tot de orde wordt geroepen door de studentrechter, blijkt dat studenten zich niet laten afschrikken door de formele setting van de rechtbank. We blijven per slot van rekening studenten!

De studenten weten hun straattaal te compenseren door met dure termen als ‘jurisprudentie’ en ‘intonatie’ te strooien. Na elke zaak doen de beide rechters uit de jury uitspraak over de door de studenten vervulde rol. Er worden complimenten weggegeven als ‘ik zie hier een geboren officier van justitie staan’ en ‘ dat komt magistratelijk over’, waarbij de gezichten van de trotse docenten niets aan de verbeelding overlaten.

Nadat ieder zijn momentje in de spotlights gehad heeft, trekt de jury zich terug voor het beraad in de ‘geheime raadkamer’. Bij dagen zoals deze horen ook winnaars. Bij de studentenrechtbank editie 2019 kwamen Marieke Dijkslag, Ruby Venema en Niek Horstman als winnaars uit de bus. Ze werden beloond met een bon voor de ultieme ‘Icecream Salute Experience’ in hartje Zwolle. We mogen Kjeld niet vergeten, die zich niet één keer maar twee keer in de toga hees. Hij verving een student die geveld was door een hersenschudding. De studentenrechtbank werd afgesloten met een dankwoord, een presentje voor beide rechters en een oprecht applaus.