Recht & HRM

Lijkt het je leuk om in een levendige kantooromgeving te werken? Tijdens de opleiding Recht & HRM leer jij om klanten of collega’s te adviseren over financiële zaken, zoals uitkeringen, subsidies en schulden. Ook houd je je bezig met arbeidsovereenkomsten, scheidingen, personeelsgesprekken of droomhuizen! Je verdiept je graag in regels en procedures en maakt ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk. (vorige naam van deze opleiding: Legal, Insurance & HR Services Specialist)

Leerweg
BOL
Duur
2-3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Verdiep je in personeelszaken, wetten en regels

Je kunt aan de slag in een assisterende, ondersteunende en administratieve functie bij een overheidsorganisatie zoals de rechtbank, de gemeente, de provincie of het UWV.

Werk je liever voor een commercieel bedrijf? Ook bij een makelaar, advocatenkantoor, bank, verzekeringsmaatschappij en uitzendbureau staan ze om jou te springen! Jij weet wat er speelt in deze organisaties en weet om te gaan met uitdagingen die je hier tegenkomt. Hoe je dat doet? Dat leer je in deze opleiding!

We leiden jou breed op, zodat je ook breed inzetbaar bent in allerlei verschillende organisaties. Hierdoor heb je betere kansen op een baan én heb je een goede basis voor een hbo-opleiding.

Student Melike Koldar doet de opleiding Recht & HRM versneld. Lees hier haar verhaal.


Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Landstede Groei Opleidingen.Je sterke punten

Als medewerker Recht & HRM heb je te maken met diverse wetten en regels die continu veranderen. Het is dus belangrijk dat je het leuk vindt om zaken uit te zoeken en dat je jezelf snel nieuwe kennis eigen kunt maken. Natuurlijk ben je je ervan bewust dat je werkt met vertrouwelijke informatie en ga je hier secuur mee om. Je bent proactief, communicatief vaardig én assertief genoeg om anderen te wijzen op wat er mogelijk is en wat niet.

Aan het werk
 • Je ondersteunt bij juridische en HR-adviestrajecten.
 • Je levert managementinformatie.
 • Je ondersteunt juridische en HRM-aanvragen en -opdrachten.
 • Je stelt standaarddocumenten op of vult ze in.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren vindt plaats zowel in groepjes als individueel, door middel van theorie en praktijkopdrachten. Je leert eerst werken met je wettenbundels, hoe zoek je daarin iets op? Hoe pas je dit toe? Je werkt praktisch aan allerlei opdrachten en krijgt les in diverse rechtsgebieden. Tijdens de opleiding heb je onder andere de volgende vakken: theorie en praktijkopdrachten bij de rechtsvakken, sociale en communicatieve vaardigheden, ICT-vaardigheden, HRM, verzekeringsrecht, kantoorvaardigheden, Loopbaan en Burgerschap en algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen.

Persoonlijke begeleiding

Je kunt bij ons rekenen op goede persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn de coachuren en staan persoonlijke gesprekken vast op de agenda. Je hebt veel invloed op de invulling van jouw lesprogramma. Je coach helpt je daarbij. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we jouw plan bij. Dat maakt de opleiding heel duidelijk en doelgericht.

We letten ook op je sociale vaardigheden en op het leren samenwerken met anderen, en gaan daarmee aan de slag als dat nodig is. Gedurende je opleiding krijg je een coach die de voortgang van je opleiding samen met jou in de gaten houdt en je persoonlijk begeleidt.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op tijdens de BPV (= stage). Je werkt dan in een bedrijf of organisatie, bijvoorbeeld een advocatenkantoor, een gemeente, uitzendbureau of de HR-afdeling van een bedrijf. In totaal loop je tijdens je opleiding zo’n 900 tot 1.200 uur stage, verdeeld over de verschillende leerjaren. In overleg met je coach zoek je zelf een geschikt stagebedrijf, of krijg je hulp van school. Ook een stage in het buitenland is mogelijk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met als gewenste vakken wiskunde en/of economie.
 • Een overgangsbewijs van havo 3-4 of vwo 3-4.
 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur Allround Assistant Business Services.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Diverse hbo-opleidingen, zoals:

 • Personeel en Arbeid (HRM)
 • Rechten
 • Sociaal Juridische Dienstverlening
 • Management Economie & Recht
 • Fiscaal Recht & Economie
 • Social Work
 • Ad Sociale Financiële Dienstverlening


Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.