3 okt 2019

DSFW: Afgedankte broek, trui of blouse? Nog prima te gebruiken!

Van een doos vol retouren een stijlvolle kledingcollectie maken? Rianne, Femke en hun medestudenten van de opleiding Fashion, landschap Mooi & Mode, bewijzen dat afdankertjes potentie hebben: tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week Zwolle geven ze het overschot van Wehkamp een tweede leven.

Veel kledingstukken die Wehkamp retour ontvangt, kunnen niet opnieuw verkocht worden. De knoop van de jas zit bijvoorbeeld los of een trui is stiekem gewassen. Het gevolg? Een enorm overschot. “Zonde, zeker als je bedenkt dat kleding produceren slecht is voor het milieu”, zegt Rianne. “Daarom willen we laten zien dat je een afgedankte broek, trui of blouse nog prima kunt gebruiken.”


Nieuwe kledingcollectie
Wat de Fashion-studenten doen? “Van dozen vol retouren maken we een nieuwe kledingcollectie. We kopen geen nieuwe stoffen, maar hergebruiken alles. Zo hebben we een jeans en pantalon uit elkaar gehaald en samengevoegd, een capuchon van een hoodie aan een blouse genaaid en een leren broek omgetoverd tot topje”, vertelt Femke. “Dat klinkt misschien gek, maar de kleding ziet er heel normaal uit.”


Het kan anders
Het project zet de studenten aan het denken. Rianne: “We produceren veel kleding, maar gooien met z’n allen ook veel weg. Door met de retouren bezig te zijn, merken we dat het ook anders kan. Het is gaaf dat je van afdankertjes een mooie kledingcollectie kunt maken. We zijn echt een ervaring rijker.”


Klerenzooi
De duurzame, circulaire collectie van de Fashion-studenten wordt op zaterdag 12 oktober gepresenteerd. Er vindt dan een modeshow plaats bij het Klerenzooi Festival op de Nieuwe Markt in Zwolle. “Na afloop komt er misschien een mogelijkheid om de kleding te kopen” zegt Femke. “Ik hoop het, want er zijn meerdere kledingstukken die ik graag zou willen hebben!”

Klik hier voor meer info over onze Fashion-opleidingen of volg de Facebookpagina van Mooi & Mode.