Specialist Mode/Maatkleding

Fashion & Styling

Heb jij passie voor mode en wil je graag je eigen kledingcollectie ontwerpen en maken? Dan past de opleiding Specialist Mode/Maatkleding helemaal bij jou! Als specialist mode/maatkleding ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer of ben je de rechterhand van een ontwerper in een modeatelier.Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je eigen kledingcollectie maken?

Je maakt kleding op maat en naar eigen ontwerp én je hebt kennis van kleurstyling en figuuranalyse. Vanuit je eigen inspiratie kun je een collectie ontwikkelen en jouw eigen onderneming in de fashion starten. Ook onder tijdsdruk lever jij kwaliteit aan de klant. Verder beschik je over uitgebreide theoretische modekennis en ken je ieder kledingstuk van binnen en van buiten.

De opleiding Specialist Mode/Maatkleding leidt je op tot een modeprofessional met hart voor het vak en een eigentijdse visie. Eigenheid, creativiteit en authentiek vakmanschap worden gestimuleerd.Je sterke punten

Je hebt een passie voor mode en je volgt de laatste modetrends op de voet. Je houdt van mooie stoffen en ziet het als een uitdaging om jouw visie op mode om te zetten in een unieke kledingcollectie. Je gebruikt hierbij jouw creativiteit en durft je te onderscheiden. Precies werken en kritisch zijn op de kwaliteit van het resultaat is voor jou vanzelfsprekend. Je kunt zelfstandig werken en presteren onder tijdsdruk. Je bent in staat om een team leiding te geven en te enthousiasmeren. Je ziet commerciële mogelijkheden en bent klantgericht.

Aan het werk
 • Je bereidt opdrachten voor.
 • Je verricht patroontechnische handelingen.
 • Je verricht naaitechnische handelingen.
 • Je maakt een ondernemingsplan en bewaakt het ondernemingsbeleid.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. De volgende vakken volg je in het eerste jaar van de opleiding: Nederlands, rekenen, Engels, autonome vormgeving, marketing, management, economie, patroontekenen, modevorming, textielwarenkennis naaitechnieken en modestyling, Leren Loopbaan en Burgerschap, ICT, kleuranalyse en figuuranalyse. Tevens bezoek je belangrijke mode-exposities in binnen- en buitenland.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek en over alles maken we vooraf duidelijke afspraken, die we vastleggen in een ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we door middel van een werkschouw voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepsveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De beroepspraktijkvorming (BPV = stage) doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo doe je waardevolle praktijkervaring op en bouw je aan een interessant CV. De BPV vindt plaats in blokvorm.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt nauw samen met een aantal professionele en interessante organisaties, bijvoorbeeld Poppodium Hedon en Buro Ruis. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op. Daarnaast onderscheiden we ons door onze persoonlijke coaching. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Allround Medewerker Mode/Maatkleding (niveau 3)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl)
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Zwolle: 38
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloop dag
 • Maken van portfolio van gemaakt werk

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 088-850 8305.

Vervolgopleiding

Diverse hbo-opleidingen, zoals:

 • AMFI Amsterdam (richting Fashion & Management)
 • TMO Doorn
 • Diverse mode- en kunstacademies


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.