Leidinggevende Travel & Hospitality

Gasten van een hotel, recreatiepark of camping verwachten dat tijdens de reis en hun verblijf alles goed geregeld is. Ze zijn immers op vakantie, zakenreis of een dagje uit. Als leidinggevende travel & hospitality ben jij ervoor verantwoordelijk dat klanten goed worden geholpen. Je bent in staat om de reiswens van een klant om te zetten in een passende reis.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij zorgt dat jouw team gasten goed helpt

Je kunt gasten ontvangen aan de receptie van een hotel, bungalowpark of camping en ze een prettig verblijf bezorgen. Als leidinggevende denk je mee over de werkwijze binnen je organisatie, stuurt een team aan en werkt zelf ook mee. Jij weet problemen snel op te lossen en denkt continu mee over een betere werkwijze en dienstverlening.

Daarnaast ben je medeverantwoordelijk voor het commerciële resultaat. Dankzij jou speelt de organisatie goed in op trends en ontwikkelingen en weet het zich te onderscheiden van de concurrenten.

Na deze opleiding kun je bij veel verschillende bedrijven terecht. Je kunt aan het werk bij een hotel, reisbureau, touroperator, recreatiebedrijf, maar ook bij campings en bungalowparken. We laten je kennismaken met al deze bedrijven. Hoe verder je opleiding vordert, hoe meer je je gaat specialiseren in datgene wat jou het beste aanspreekt.Je sterke punten

Je bent gastvrij, enthousiast, sociaal, communicatief en proactief. Je bent goed in plannen en organiseren, je bent creatief en flexibel in het oplossen van problemen. Je kunt verschillende groepen enthousiasmeren en je kunt goed samenwerken in een team.

Aan het werk
 • Je treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten.
 • Je voert administratieve en financiële processen uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. Tijdens deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Aan het einde van de startperiode kies je definitief voor een opleiding. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan.

Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Je krijgt lessen over de vrijetijdsbranche, Nederlands en drie moderne vreemde talen (Engels, Duits en Spaans), rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen uit een aantal keuzevakken waarmee jij je opleiding meer op je persoonlijke voorkeur kunt aanpassen. Excursies maken een belangrijk onderdeel uit van de opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Je bent regelmatig in de praktijk aan het leren. Tijdens de opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality doe je ervaring op tijdens stage (BPV).

Partners van Vrij & Gastvrij

Landstede heeft verschillende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk.

Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland. Voor deze opleiding werken we onder andere samen met D-Reizen, Toerkoop Reisbureaus, TUI, Landal Green Parks, Van der Valk Hotels en NH Hotels.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Mbo-opleiding met diploma, niveau 3.
 • Een vmbo-diploma kader (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV).
 • Hospitality Management.
 • Commerciële Economie (CE) met als specialisatie Toerisme & Recreatie.

Deze en verwante hbo’s bieden verkorte 3-jarige opleidingen aan.Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.