Luchtvaartdienstverlener

Toerisme

Elke werkdag is anders in dit dynamische en internationaal georiënteerde beroep. Jouw klanten zijn passagiers van over de hele wereld en je draagt zorg voor hun veiligheid. Een veeleisende, afwisselende en uitdagende wereldbaan!Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Luchtvaartdienstverlening: een beroep apart.

Beroep

Elke werkdag is anders in dit dynamische en internationaal georiënteerde beroep. Jouw klanten zijn passagiers van over de hele wereld en je draagt zorg voor hun veiligheid. Een veeleisende, afwisselende en uitdagende wereldbaan! Voordat een vliegtuig vertrekt moet er enorm veel gebeuren.

Jouw rol hierin is dat je passagiers ontvangt en begeleidt vóór, tijdens en na de vlucht. Je zorgt ervoor dat passagiers de juiste informatie hebben en dat alles naar wens is. Serviceverlening staat bij jou hoog in het vaandel. Hebben passagiers vragen of wensen? Dan probeer jij daar een oplossing voor te vinden.

Je hebt te maken met veiligheidsmaatregelen en je krijgt veel verantwoordelijkheden. Zo moet jij er mede voor zorgen dat het vliegtuig op tijd vertrekt en dat een alleenreizend kind goed begeleid wordt tijdens de reis. Bovendien gaat het bij luchtvaart om een 24/7 baan, dat betekent onregelmatige werktijden.

 Deze opleiding maakt je breed inzetbaar in de luchtvaart, zowel op de grond als in het vliegtuig. Je werkt bijvoorbeeld als grondsteward(ess) op de luchthaven of als cabin attendant bij een luchtvaartmaatschappij in binnen- of buitenland.

Je kunt werken aan een ticketbalie of ingezet worden als gastvrouw/-heer in de airport lounges. Naast de specifieke vakkennis voor luchtvaartdienstverlener, krijg je tijdens deze opleiding ook scholing in praktische hotel-receptievaardigheden. Dit maakt je nóg breder inzetbaar in de wereld van de internationale dienstverlening.

Je sterke punten

Je bent dienstverlenend, stressbestendig en representatief. Ook kun je goed organiseren en in teamverband werken. Je spreekt correct Nederlands en hebt een echte talenknobbel, want je moet een aantal andere talen prima beheersen, zoals Engels en Spaans of Duits.

Aan het werk
 • Je begeleidt de passagiers op de luchthaven.
 • Je bereidt de vlucht voor en begeleidt passagiers in het vliegtuig.
Opleidingsinformatie

Partners van Vrij & Gastvrij

Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, (allround) reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland. Voor deze opleiding werken we onder andere samen met Swissport, Menzies, KLM, Easyjet, Van der Valk hotels en NH Hotels.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen. Er wordt een hoog niveau Engels gevraagd in de branche, dus daar wordt nadrukkelijk op gelet.

Aanvullende toelatingseisen

 • Fysieke geschiktheid

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Intakedag

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Deze kosten variëren tussen de € 450 -€ 600 per jaar. Tevens wordt verwacht dat je werkkleding (een kostuum) aanschaft. De kosten hiervoor zijn circa € 200 - € 230. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 81 40.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • NHTV
 • Hospitality Management

Wil je verder studeren aan een commerciële hbo-opleiding, dan raden wij je aan één van de andere niveau 4-opleidingen te kiezen. Tijdens deze opleiding komt weinig economie aan bod.Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.