Elke werkdag is anders in dit dynamische en internationaal georiënteerde beroep. Jouw klanten zijn passagiers van over de hele wereld en je draagt zorg voor hun veiligheid. Een veeleisende, afwisselende en uitdagende wereldbaan!
Voordat een vliegtuig vertrekt, moet er enorm veel gebeuren. Jouw rol hierin is dat je passagiers ontvangt en begeleidt vóór, tijdens en na de vlucht. Je zorgt ervoor dat passagiers de juiste informatie hebben en dat alles naar wens is. Serviceverlening staat bij jou hoog in het vaandel. Hebben passagiers vragen of wensen? Dan sta jij voor ze klaar en probeer je een oplossing te vinden.
Je hebt te maken met veiligheidsmaatregelen en je krijgt veel verantwoordelijkheden. Zo moet jij er mede voor zorgen dat het vliegtuig op tijd vertrekt en dat een alleenreizend kind goed begeleid wordt tijdens de reis. Bovendien gaat het bij luchtvaart om een 24/7 baan, dat betekent onregelmatige werktijden.
Deze opleiding maakt je breed inzetbaar in de luchtvaart, zowel op de grond als in het vliegtuig. Je werkt bijvoorbeeld als grondsteward(ess) op de luchthaven of als cabin attendant bij een luchtvaart- maatschappij in binnen- of buitenland. Je kunt werken aan een ticketbalie of ingezet worden als gastvrouw/-heer in de airport lounges. Naast de specifieke vakkennis voor luchtvaartdienstverlener, krijg je tijdens deze opleiding ook scholing in praktische hotel-receptievaardigheden. Dit maakt je nóg breder inzetbaar in de wereld van de internationale dienstverlening.
Je sterke punten
Je bent dienstverlenend, stressbestendig en representatief. Ook kun je goed organiseren en in teamverband werken. Je spreekt correct Nederlands en hebt een echte talenknobbel, want je moet een aantal andere talen prima beheersen, zoals Engels, Spaans en Duits.
Opzet van de opleiding
We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. Tijdens deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Aan het einde van de startperiode kies je definitief voor een opleiding. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.
De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Je krijgt lessen over luchtvaartdienstverlening en les in Nederlands, drie moderne vreemde talen (Engels, Spaans en Duits), rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen uit een aantal keuzevakken waarmee jij je opleiding meer op je persoonlijke voorkeur kunt aanpassen. Daarnaast maak je excursies en volg je ook een aantal sportdagen.
Persoonlijke begeleiding
Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.
Beroepsgericht leren
In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.
Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren
Je bent regelmatig in de praktijk aan het leren. Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlening doe je ervaring op in de BPV (stage). De eerste stage is een hotelstage en een luchtvaartstage. In het eerste jaar maak je ook al kennis met de praktijk door opdrachten uit te voeren bij partners van Landstede MBO.
Partners van Vrij & Gastvrij
Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.
Voor deze opleiding werken we onder andere samen met Swissport, Menzies, KLM, Easyjet, Van der Valk hotels en NH Hotels.
Toelating
Vooropleidingseisen
Aanvullende toelatingseisen
Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)
Verplichte intakeactiviteiten
Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV (stage) vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.
Studiekosten
Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals excursies. Tevens wordt verwacht dat je werkkleding aanschaft. Daarnaast is het mogelijk om een Cambridge-Certficaat B2 voor Engels te behalen, waarvoor je extra kosten betaalt.
Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 81 40.
Verschillende hbo-opleidingen, zoals:
Wil je verder studeren aan een commerciële hbo-opleiding, dan raden wij je aan één van de andere niveau 4-opleidingen te kiezen. Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlener besteden we namelijk weinig aandacht aan economie.
Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.
Aanmelden via CAMBO
Je moet jezelf aanmelden met jouw DigiD. Zorg er dus voor dat je die hebt.
DigiD in bezit?
Je wordt doorverwezen naar de website van centraal aanmelden MBO (CAMBO). Het grootste gedeelte van jouw gegevens zijn al ingevuld. Check goed of al jouw gegevens kloppen voordat je je aanmelding indient. Succes!
Nog geen DigiD?
Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Let op: dit duurt een aantal dagen. Kan je deze echt niet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je geen BSN-nummer hebt, dan helpen wij jou graag verder tijdens kantooruren via het informatienummer op 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Numerus fixus?
Wil je versneld aanmelden voor een numerus fixus opleiding en heb je nog geen DigiD en wil je de boot niet missen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met ons via het informatienummer 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Kies hieronder je gewenste leerweg en locatie om verder te gaan.
Voor deze opleiding zijn er op de gekozen locatie helaas geen plekken meer beschikbaar.
Je kunt kiezen voor een andere locatie of voor een andere opleiding.
Of wil je een studiekeuzegesprek?
Vul dan hieronder jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in.
Een studieloopbaanadviseur neemt z.s.m. contact met je op.
Bedankt. We nemen z.s.m. contact met je op!