Luchtvaartdienstverlener

Elke werkdag is anders in dit dynamische en internationaal georiënteerde beroep. Jouw klanten zijn passagiers van over de hele wereld en je draagt zorg voor hun veiligheid. Een veeleisende, afwisselende en uitdagende wereldbaan!

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Luchtvaartdienstverlening: een beroep apart

Voordat een vliegtuig vertrekt, moet er enorm veel gebeuren. Jouw rol hierin is dat je passagiers ontvangt en begeleidt voor, tijdens en na de vlucht. Je zorgt ervoor dat passagiers de juiste informatie hebben en dat alles naar wens is. Serviceverlening staat bij jou hoog in het vaandel. Hebben passagiers vragen of wensen? Dan sta jij voor ze klaar en probeer je een oplossing te vinden.

Je hebt te maken met veiligheidsmaatregelen en krijgt veel verantwoordelijkheden. Zo moet jij er mede voor zorgen dat het vliegtuig op tijd vertrekt en dat een alleenreizend kind goed begeleid wordt tijdens de reis. Bovendien gaat het bij luchtvaart om een 24/7 baan, dat betekent onregelmatige werktijden.

Deze opleiding maakt je breed inzetbaar in de luchtvaart, zowel op de grond als in het vliegtuig. Je werkt bijvoorbeeld als grondsteward(ess) op de luchthaven of als cabin attendant bij een luchtvaartmaatschappij in binnen- of buitenland. Je kunt werken aan een ticketbalie of ingezet worden als gastvrouw/-heer in de airport lounges.

Naast de specifieke vakkennis voor luchtvaartdienstverlener, krijg je tijdens deze opleiding ook scholing in praktische hotel-receptievaardigheden. Dit maakt je nóg breder inzetbaar in de wereld van de internationale dienstverlening.Je sterke punten

Je bent dienstverlenend, stressbestendig en representatief. Ook kun je goed organiseren en in teamverband werken. Je spreekt correct Nederlands en hebt een echte talenknobbel, want je moet een aantal andere talen prima beheersen, zoals Engels, Spaans en Duits.

Aan het werk
 • Je begeleidt de passagiers op de luchthaven.
 • Je bereidt de vlucht voor en begeleidt passagiers in het vliegtuig.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. Tijdens deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Aan het einde van de startperiode kies je definitief voor een opleiding. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.

De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Je krijgt lessen over luchtvaartdienstverlening en les in Nederlands, drie moderne vreemde talen (Engels, Spaans en Duits), rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Vanaf het tweede jaar kun je kiezen uit een aantal keuzevakken waarmee jij je opleiding meer op je persoonlijke voorkeur kunt aanpassen. Daarnaast maak je excursies en volg je ook een aantal sportdagen.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Je bent regelmatig in de praktijk aan het leren. Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlening doe je ervaring op tijdens stage (BPV). De eerste stage is een hotelstage en een luchtvaartstage. In het eerste jaar maak je ook al kennis met de praktijk door opdrachten uit te voeren bij partners van Landstede MBO.

Partners van Vrij & Gastvrij

Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland. Voor deze opleiding werken we onder andere samen met Swissport, Menzies, KLM, Easyjet, Van der Valk Hotels en NH Hotels.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een mbo-diploma niveau 3.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen. Er wordt een hoog niveau Engels gevraagd in de branche, dus daar wordt nadrukkelijk op gelet.

Aanvullende toelatingseisen

 • Fysieke geschiktheid

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of stage (BPV) vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV).
 • Hospitality Management.

Wil je verder studeren aan een commerciële hbo-opleiding, dan raden wij je aan één van de andere niveau 4-opleidingen te kiezen. Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlener besteden we namelijk weinig aandacht aan economie.Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.