Gastheer/Gastvrouw

In de horeca ben jij de vakman of vakvrouw die het de gast naar de zin maakt! In een restaurant, congrescentrum of ander horecabedrijf heet jij gasten welkom, geeft hen uitleg en advies en zorgt dat ze een prettig verblijf hebben. Jij luistert naar hun wensen en zorgt dat die worden vervuld. Ook ben je er medeverantwoordelijk voor dat de voorraden op peil zijn. Is er iets bijna op? Dan zorg jij dat er een nieuwe bestelling wordt gedaan.

Leerweg
BOL/BBL
BBL alleen in Harderwijk
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Goede service is belangrijk in de horeca

In deze opleiding laten we je op een praktische manier kennismaken met de verschillende aspecten en mogelijkheden binnen het vakgebied. Gastheerschap heb je hoog in het vaandel. Aan het einde van de opleiding ben jij degene die gasten kan verzorgen en begeleiden op een professionele manier!Je sterke punten

Je steekt graag de handen uit de mouwen, bent representatief, klantgericht en kunt goed werken in teamverband. Je bent netjes en houdt van afwisseling. Je kunt goed tegen werkdruk, bent flexibel, hebt doorzettingsvermogen en hebt geen moeite met wisselende werktijden.

Aan het werk
  • Je werkt in de bediening.
  • Je bewaakt de voorraad.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. In deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.

In het eerste leerjaar volg je branchegerichte lessen, waaronder waren- en drankenkennis, HACCP en de praktijk. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap. In de volgende leerjaren gaan we dieper in op vakspecifieke onderdelen.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

Voor elk beroep heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Een deel van de opleiding bestaat uit BPV (stage) bij een erkend leerbedrijf. Het leerbedrijf mag je zelf uitzoeken of met hulp van school. Je gaat ieder leerjaar gemiddeld 400 uur op stage. Bij voorkeur ga je elke keer bij een ander leerbedrijf aan de slag om nieuwe dingen te leren.

Landstede Restaurant

In Harderwijk en Zwolle beschikken we over een eigen Landstede Restaurant. Een echt restaurant, gerund door studenten. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken binnen het restaurant. Denk hierbij aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

Landstede Partners

Landstede MBO heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

  • Andere opleidingen van het Landschap Vrij & Gastvrij.


Locaties
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.