Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving

Tegenwoordig wordt in alle gebouwen steeds meer intelligentie aangebracht, zoals domotica (gebouwautomatisering) en installaties voor de energietransitie. Op vakantie via je mobieltje de rolluiken laten zakken of zien wie er voor de deur staat? Het kan. De klant vraagt en jij installeert.

Leerweg
BBL
Duur
2-3 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats

Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.

 

Voorheen: Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit

 

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Steeds op een andere plek aan het werk

Elektrotechniek, elektronica en ICT komen in deze functie samen, dus jij bent van alle markten thuis!

Tijdens deze opleiding kun jij bij verschillende bedrijven aan de slag als aankomend eerste monteur elektrotechnische installaties. Bijvoorbeeld bij elektrotechnische installatiebedrijven, beveiligingsbedrijven of telecombedrijven. Je gaat aan het werk bij mensen thuis, maar ook in bedrijven en openbare gebouwen als zorginstellingen en ziekenhuizen.

Het aansturen van collega's doe je ook, jij instrueert en begeleidt je collega's op de werkplek.Je sterke punten

Om te beginnen heb je technisch inzicht. Je bent creatief in het verzinnen van oplossingen, maar je kunt je ook exact houden aan procedures en voorschriften. Je geeft niet op voordat de installatie goed werkt. Je bent zelfstandig, maar kunt ook goed samenwerken met je leidinggevende, collega’s en je opdrachtgever. Ingewikkelde zaken weet je op een heldere manier uit te leggen, zodat je ook minder ervaren collega’s kunt aansturen.

Aan het werk
 • Je installeert elektrotechnische installaties.
 • Je begeleidt en voert elektrotechnisch installatiewerk in woning en utiliteit uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan veelzijdige mensen met verstand van verschillende installatietechnieken en die op veel disciplines ingezet kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, krijg je een brede opleiding. Je maakt kennis met verschillende technieken, zoals buis-, kabelinstallaties maar ook PLC’s, brandmeldsystemen en frequentieregelaars. Je monteert onder meer kabelgootsystemen en schakel- en verdeelsystemen. Op die manier wordt je werk ook afwisselender.

Iedereen leert hierbij op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur bij een SBB-erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Beroepsgericht leren

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat, waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Monteur Elektrotechnische Installaties of diploma Monteur Elektrotechnische Systemen.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Meeloopdag.
 • AMN Talentscan

Studiekosten

Voor de BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.