Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit

Elektrotechniek

Elektrotechnische installaties zijn bijvoorbeeld verlichting, stopcontacten, computer- en telefoonnetwerken, verkeersregelinstallaties en beveiligingsnetwerken. Je legt deze zaken aan in woonhuizen en bij bedrijven. Dat doe je zowel in nieuwe als in bestaande gebouwen.Leerweg
BOL/BBL
Duur
2-3 jaar
Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Steeds op een andere plek aan het werk

Beroep

Elektrotechnische installaties zijn bijvoorbeeld verlichting, stopcontacten, computer- en telefoonnetwerken, verkeersregelinstallaties en beveiligingsnetwerken. Je legt deze zaken aan in woonhuizen en bij bedrijven. Dat doe je zowel in nieuwe als in bestaande gebouwen. Je werkt dus steeds op een andere plek. Jij zorgt er ook voor dat deze installaties gebruikt kunnen worden. Omdat het soms ingewikkelde installaties zijn, heb jij verstand van elektrotechniek, elektronica én ICT. Afwisselend werk dus!

Na deze opleiding kun je aan het werk als eerste monteur elektrotechnische installaties bij elektrotechnische installatiebedrijven, servicediensten of bedrijven in de industrie die zich bezighouden met bijvoorbeeld algemene elektrotechnische installaties, gebouwbeheerssystemen, infrastructuur, datanetwerken, telecommunicatieinstallaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering. Soms moet je ook collega’s instrueren en begeleiden.Je sterke punten

Om te beginnen heb je technisch inzicht. Je bent creatief in het verzinnen van oplossingen, maar je kunt je ook exact houden aan procedures en voorschriften. Je geeft niet op voordat de installatie goed werkt. Je bent zelfstandig, maar kunt ook goed samenwerken met je leidinggevende, collega’s en je opdrachtgever. Ingewikkelde zaken weet je op een heldere manier uit te leggen, zodat je ook minder ervaren collega’s kunt aansturen.

Aan het werk
  • Je installeert elektrotechnische installaties.
Opleidingsinformatie

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat, waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Diploma Monteur Elektrotechnische Installaties (niveau 2)
  • Diploma Monteur Elektrotechnische Systemen (niveau 2)
  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1, 2 en 3.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie wordt betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

 

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.