Technicus Elektrotechnische Installaties in de gebouwde omgeving

Als technicus werk je aan bouwprojecten, zoals woningen, woongebouwen, winkels, industriële gebouwen en utiliteit. Je geeft leiding aan (eerste) monteurs bij bouwprojecten waar je naast elektrische installaties ook gebouwbeheersystemen, domotica en andere installaties aanlegt. Bij deze opleiding leer je hoe deze installaties precies werken, hoe je in een project samenwerkt en hoe je storingen oplost. Van vrij eenvoudige installaties, tot zeer uitdagende. Als je voldoende ervaring hebt, ga je aan de slag als leidinggevend monteur en ben je verantwoordelijk voor het succesvol opleveren van de installatie.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
BOL: 3 jaar, BBL: 1,5 jaar
Niveau
4
Plaats

Westeinde 100: de BBL-variant wordt gegeven bij De Techniek Academie.

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Zorgen dat alles in een gebouw perfect werkt

Elektrotechnische installaties zijn overal te vinden. Dat betekent ook dat je werkplek behoorlijk kan verschillen. Van woningen, winkels en kantoren tot ziekenhuizen, fabrieken en scholen.

Met deze opleiding ga je meestal aan de slag bij een installatiebedrijf en werk je op locatie bij een opdrachtgever. Je werkt aan installaties voor de energietransitie zoals zonnepanelen, warmtepompen en de koppeling tussen deze en andere installaties. Soms maak je vooraf delen van de installatie of bereid je de werkzaamheden voor. Het voorbereiden van het werk kan gedeeltelijk vanaf een kantoor gebeuren. Als de installatie klaar is, voer je verschillende metingen uit zodat alles goed functioneert. Je levert dan een inspectierapport op. Je werkt veel samen met andere technici of met werknemers van het bedrijf waarvoor jij de opdracht uitvoert.Je sterke punten

Je bent geïnteresseerd in techniek, kunt een probleem goed analyseren en bent creatief in het vinden van een oplossing. Daarbij leg je de lat hoog, als het om kwaliteit gaat. Daarnaast kun je goed samenwerken, heb je verantwoordelijkheidsgevoel en durf je beslissingen te nemen. Je kunt goed plannen en organiseren, maar bent ook flexibel. Omdat je vaak informatie moet delen, weet jij ingewikkelde zaken helder uit te leggen.

Aan het werk
  • Je installeert elektrotechnische installaties.
  • Je onderhoudt elektrotechnische installaties woning en utiliteit en analyseert storingen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan veelzijdige mensen met verstand van verschillende installatietechnieken en die op veel disciplines ingezet kunnen worden. Om te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, krijg je een brede opleiding. Je maakt kennis met verschillende technieken, zoals buis-, kabelinstallaties maar ook PLC’s, brandmeldsystemen en frequentieregelaars. Je monteert onder meer kabelgootsystemen en schakel- en verdeelsystemen.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Iedereen leert hierbij op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren.

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een SBB-erkend leerbedrijf. Daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen. Hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Werken met ‘echte’ projecten

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat je je aangeleerde vaardigheden ook kunt toepassen in het bedrijf. Onze ‘echte’ projecten houden in dat je op basis van een vraag uit het bedrijfsleven een product leert produceren en presenteren. Dit doe je in groepsverband, omdat je dan ook leert werken met collega’s. Binnen de opleidingen verschilt het startmoment van deze projecten.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Tijdens deze opleiding behaal je het certificaat VCA-vol.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Voor de BBL-opleiding: een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Met deze specifieke vooropleiding kun je de opleiding dan in 2 jaar doen.
  • Voor de BOL-opleiding: een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl), met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding
  • HBO Techniek


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.