Monteur Elektrotechnische Installaties

Elektrotechniek

Bij elektrotechnische installaties kun je denken aan verlichting, stopcontacten, computer- en telefoonnetwerken, verkeersregelinstallaties en beveiligingsnetwerken. Je legt deze installaties aan in woonhuizen en bij bedrijven; zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen. Het is steeds op een andere locatie.Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Stopcontacten, verlichting en netwerken aanleggen

Beroep

Bij elektrotechnische installaties kun je denken aan verlichting, stopcontacten, computer- en telefoonnetwerken, verkeersregelinstallaties en beveiligingsnetwerken. Je legt deze installaties aan in woonhuizen en bij bedrijven; zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen. Het is steeds op een andere locatie. Jij zorgt ervoor dat deze installaties gebruikt kunnen worden. Omdat het soms ingewikkelde installaties zijn, heb jij verstand van elektrotechniek, elektronica én ICT. Afwisselend werk dus!

Na deze opleiding kun je aan het werk als monteur elektrotechnische installaties bij elektrotechnische installatiebedrijven, servicediensten of bedrijven in de industrie die zich bezighouden met bijvoorbeeld algemene elektrotechnische installaties, gebouwbeheerssystemen, infrastructuur, datanetwerken, telecommunicatie-installaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering. Je werkt onder verantwoordelijkheid van een eerste monteur of je leidinggevende.Je sterke punten

Voor dit beroep moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en goed problemen kunnen oplossen. Daarnaast heb je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Daardoor kun je prima samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

Aan het werk
  • Je installeert elektrotechnische installaties.
  • Je voert elektrotechnisch installatiewerk uit en assisteert hierbij.
Opleidingsinformatie

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat, waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1 en 2.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie worden betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.