Monteur Elektrotechnische Installaties

Bij elektrotechnische installaties kun je denken aan het aanleggen van installaties voor verlichting, wandcontactdozen, netwerken, beveiligingsinstallaties en installaties voor bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Je legt deze installaties aan in woonhuizen en bij bedrijven; zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen. Het is steeds op een andere locatie. Jij zorgt ervoor dat deze installaties goed werken en door de klant gebruikt kunnen worden. Goed overleggen met de klant is dus belangrijk. Omdat het soms ingewikkelde installaties zijn, heb jij verstand van elektrotechniek, maar werk je ook met ICT-middelen. Afwisselend werk dus!

Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Wij bieden de opleiding op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100 is in het gebouw van de Techniek Academie.

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Stopcontacten, verlichting en het aanleggen van installaties zoals zonnepanelen

Na deze opleiding kun je aan het werk als monteur elektrotechniek bij elektrotechnische installatiebedrijven, servicediensten of bedrijven in de industrie die zich bezighouden met bijvoorbeeld gebouwbeheersystemen, infrastructuur, secundaire installaties (beveiliging, data e.d.), (openbare) verlichting en installaties t.b.v. de energietransitie. Je werkt onder de verantwoordelijkheid van een eerste monteur of jouw leidinggevende.Je sterke punten

Voor dit beroep moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en goed problemen kunnen oplossen. Daarnaast heb je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Daardoor kun je prima samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

Aan het werk
  • Je installeert elektrotechnische installaties.
  • Je voert elektrotechnisch installatiewerk uit en assisteert bij het testen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan veelzijdige mensen die verstand hebben van veel verschillende technieken op het gebied van elektrotechniek en die op veel disciplines ingezet kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, krijg je een brede opleiding. Je maakt kennis met verschillende technieken. Op die manier word je werk ook afwisselender.

Iedereen leert hierbij op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren.

De BBL-opleiding bestaat uit werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bij deze opleiding behaal je ook het diploma VCA-basis.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Westeinde
Westeinde 31 en 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.