Medewerker Agrarisch Loonwerk

Landbouw, veehouderij en techniek gaan hand in hand. Kijk maar naar al die machtige machines die er gebruikt worden. Je kunt als medewerker bij een (gemechaniseerd) loonbedrijf prima met tractoren en andere landbouwmachines overweg en helpt boeren bij bijvoorbeeld het zaaien, oogsten en de grondbewerking. Je onderhoudt de machines en voert kleine reparaties uit. Daarnaast weet je ook veel van de verschillende bodemsoorten en gewassen.

Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats

Let op: je schrijft je in op de nieuwe opleidingsnaam Medewerker groen, grond en groene infra

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je helpt boeren hun bedrijf te runnen

Je kunt na deze opleiding direct aan de slag bij een loonbedrijf of agrarisch bedrijf. Je kunt je specialiseren in de richting die jou het meeste aanspreekt. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het machinaal verwerken van gewassen óf over verkopen? Dan kunnen wij zorgen dat je die kennis krijgt. Ook zijn er combinaties mogelijk met andere opleidingen, bijvoorbeeld op het gebied van administratie, economie of ICT.Je sterke punten

 • Je werkt graag in een agrarisch bedrijf, bent technisch en je bent een echte doener die niet bang is voor zwaar werk.
 • Je kunt zelfstandig, maar ook goed voor een baas werken.
 • Je vindt het leuk om met grote machines te werken.
 • Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en je legt gemakkelijk contact met anderen.
Aan het werk
 • Je draagt zorg voor het agrobusinessproduct.
 • Je verzorgt agrarisch loonwerk.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

De lesstof sluit aan op de vaardigheden die horen bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen. Je zult veel zaken met elkaar en zelfstandig moeten regelen en verwerken. We bieden de lessen beroepsgericht aan, waarbij we specialisten en leerbedrijven uit de praktijk inzetten. De algemene vakken volg je klassikaal met studenten van andere opleidingen. Deze vakken bestaan uit Nederlands, Engels, rekenen, administratie en biologie. Bovendien krijg je de mogelijkheid om je BHV-diploma, VCA-diploma en een heftruckcertificaat te behalen.

Soms krijg je deze vakken in aparte lessen, soms komt de lesstof aan bod tijdens projecten of in vakgerichte lessen. Je krijgt vakgerichte lessen in mechanisatie en in loonwerk. De projecten en opdrachten hebben te maken met het vak dat je later wilt uitoefenen. Je volgt ze in kleinere groepen, bijvoorbeeld in de vorm van groepswerk, presentaties of praktijkdemonstraties.

Persoonlijke begeleiding

Alle studenten hebben een eigen coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Je doet praktijkervaring op bij bedrijven. Je besteedt ongeveer 1 dag per week aan BPV (= stage). Bovendien ga je in het tweede leerjaar een halfjaar op blokstage. Hierbij bestaat de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school hierbij.

We werken tijdens de hele opleiding nauw samen met het bedrijfsleven. Het kan dus zijn dat je sommige onderdelen van je opleiding, zoals workshops en trainingen, tegelijkertijd volgt met cursisten uit het bedrijfsleven. Bovendien nodigen we regelmatig mensen uit het vakgebied uit voor een gastcollege en ga je op excursies. Ook na je opleiding, in je werk, kun je trainingen of cursussen volgen bij Landstede.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8100 AE
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.