Altijd al op een zorgboerderij willen werken? Dan is de opleiding tot werkbegeleider zorgbedrijf dierhouderij echt iets voor jou. Hier komt jouw liefde voor de zorg van mens, dier en leefomgeving samen. Je leert namelijk niet alleen hoe je mensen begeleidt bij het werken op een zorgboerderij, maar verzorgt ook zelf dieren en planten.
Je werkt met mensen met een (lichamelijke of verstandelijke) beperking of die problemen hebben om te functioneren in de maatschappij. Je stuurt cliënten aan, begeleidt ze en zorgt ervoor dat ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Het welzijn van mens en dier staat hierbij altijd voorop.
Heb je deze studie afgerond? Dan ga je of aan de slag bij een zorgboerderij of je gaat werken voor een andere instelling die zorg biedt in de groene sector. Ook kun je doorstromen naar een niveau-4 opleiding zoals persoonlijk begeleider zorgboerderij.
Je sterke punten
Het spreekt voor zich dat je het leuk vindt om met cliënten te werken en met dieren om te gaan. Het is belangrijk dat je flexibel bent als het gaat om veranderende situaties en altijd probeert een (creatieve) oplossing te vinden. Je bent betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer. Bovendien weet je hoe je je grenzen aan moet geven. Je houdt de veiligheid van mens en dier continu in de gaten, signaleert en bent proactief. Daarnaast ben je milieubewust en hecht je waarde aan duurzaamheid.
Opzet van de opleiding
Uniek aan deze praktische opleiding is dat we je opleiden in en vanuit de praktijk. De theorie op school koppelen we aan stages en praktijklessen. Je krijgt les en begeleiding van docenten van de groene én zorgopleidingen en van experts uit het werkveld, zowel in de praktijk als op school. Zo leer je het beste uit twee werelden: het begeleiden en communiceren vanuit de zorg, het land bewerken en dieren verzorgen vanuit de groene wereld. En doordat je de theorie direct toepast in de praktijk bij verschillende zorgboerderijen, ontdek je meteen welke kennis en vaardigheden je in je toekomstige werk nodig hebt.
Tijdens de hele opleiding staat jouw leervraag centraal. Je krijgt dus een opleiding op maat: na je aanmelding bespreken we hoe de opleiding voor jou gaat worden. Wat ook kan is dat je door je vooropleiding en/of werkervaring vrijstellingen krijgt. Dat bepaalt ook hoelang jouw opleiding duurt.
Kom je bijvoorbeeld van het vmbo, dan volg je de reguliere opleiding. Heb je een groene of zorg-opleiding op mbo3-niveau, dan stellen we samen met jou een individueel leerplan op. Dit betekent dat we jouw programma afstemmen op dat wat jij nog moet ontwikkelen. Werk je al in de sector, maar wil je dit diploma halen? Dan krijg je als zij-instromer ook een programma op maat.
Tijdens de lessen leer je alles over de doelgroepen die jij gaat begeleiden en hun gedrag en ontwikkeling. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ouderen, (ex-)verslaafden en gedetineerden. Je leert ook hoe je ze begeleidt aan de hand van het zorgplan dat jij hebt opgesteld en hoe je een gesprek voert. Verder leer je hoe je dieren verzorgt en houdt en hoe je het land bewerkt, en hoe je planten teelt en verzorgt. Ook leer je passende activiteiten bedenken voor de doelgroep waarmee je werkt en hoe je de dieren en andere middelen daarbij inzet.
Persoonlijke begeleiding
Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Hierover maak je afspraken met je coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.
Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren
Om de theorie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk werken we nauw samen met verschillende zorgboerderijen. Je besteedt een groot gedeelte van een schooljaar aan BPV (stage) en het leren in de praktijk. Regelmatig nodigen we mensen uit het vakgebied uit voor een gastcollege en ga je op excursies. Ook na je opleiding, in je werk, kun je trainingen of cursussen volgen bij Landstede Groei Opleidingen.
Toelating
Vooropleidingseisen
Verplichte intakeactiviteiten
Studiekosten
Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals gastlessen, excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen. Deze kosten bedragen jaarlijks circa € 150,-. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 82 00.
Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Aanmelden via CAMBO
Je moet jezelf aanmelden met jouw DigiD. Zorg er dus voor dat je die hebt.
DigiD in bezit?
Je wordt doorverwezen naar de website van centraal aanmelden MBO (CAMBO). Het grootste gedeelte van jouw gegevens zijn al ingevuld. Check goed of al jouw gegevens kloppen voordat je je aanmelding indient. Succes!
Nog geen DigiD?
Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Let op: dit duurt een aantal dagen. Kan je deze echt niet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je geen BSN-nummer hebt, dan helpen wij jou graag verder tijdens kantooruren via het informatienummer op 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Numerus fixus?
Wil je versneld aanmelden voor een numerus fixus opleiding en heb je nog geen DigiD en wil je de boot niet missen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met ons via het informatienummer 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Kies hieronder je gewenste leerweg en locatie om verder te gaan.
Voor deze opleiding zijn er op de gekozen locatie helaas geen plekken meer beschikbaar.
Je kunt kiezen voor een andere locatie of voor een andere opleiding.
Of wil je een studiekeuzegesprek?
Vul dan hieronder jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in.
Een studieloopbaanadviseur neemt z.s.m. contact met je op.
Bedankt. We nemen z.s.m. contact met je op!