13 dec 2016

Waardering mbo-opleidingen Landstede fors toegenomen

Het aantal Landstede-opleidingen in de top van de landelijke beoordelingsrijtjes in de MBO-keuzegids is fors toegenomen. Vandaag verscheen de Keuzegids MBO-Studies 2017. Het merendeel van de Landstede opleidingen schoof naar boven in de rijtjes. Opleidingen die meer dan 75 punten scoorden, behoren tot de beste opleidingen van Nederland en krijgen het predicaat topopleiding. Landstede MBO steeg dit jaar van acht naar elf topopleidingen. De opleidingen Dierverzorging, Veehouderij & Loonwerk, Veiligheid & Vakmanschap, Schoonheidsverzorging, Sport & Bewegen, Financiën, Verkoop, ICT Support, ICT Beheer, Autotechniek en Artiest behaalden allemaal een ster. Geen ster maar wel een hoge score behaalden de opleidingen kapper (vierde), Commerciële dienstverlening (vierde), Transport (vijfde), Luchtvaartdienstverlening (vijfde). Bij de beoordeling van de 43 ROC’s haalde Landstede de elfde plaats. In 2015 was dat de vijftiende plaats.

Theo Rietkerk, bestuursvoorzitter van Landstede Groep: ‘Deze resultaten zijn het gevolg van het vernieuwde kwaliteitsbeleid dat wij vanaf 2014 voeren. Het is mooi om in de Keuzegids bevestigd te zien dat er grote vooruitgang is geboekt in de waardering door de studenten en dat we dit met alle medewerkers samen hebben bereikt!’

Topopleidingen in Raalte, Harderwijk en Zwolle
Landstede Dierverzorging Raalte steekt met kop en schouders uit boven de andere opleidingen in de categorie. De opleiding stond vorig jaar ook al bovenaan maar werd dit jaar nog positiever beoordeeld door de studenten. Er haken maar weinig studenten af, en het percentage studenten dat na vier jaar een diploma haalt is hoog in vergelijking met de andere opleidingen. De opleidingen Veehouderij en Loonwerk, die ook in Raalte worden gegeven, stegen van een dertiende naar de eerste plaats in de categorie en kregen daardoor ook het predicaat topopleiding.

De topopleiding Veiligheid & Vakmanschap in Harderwijk steeg van de tweede naar de eerste plaats in de landelijke ranking. De opleiding behaalde hoge scores bij de studentenbeoordelingen op ‘docenten en lessen, leer je genoeg, begeleiding, eerlijke toetsing, praktijkstage en schoolorganisatie’.

De opleiding Artiest bij Landstede in Zwolle steeg van de zeventiende naar de vierde plaats en werd daarmee ‘topopleiding’.

JOB-Monitor
De resultaten in de keuzegids zijn gebaseerd op de JOB-Monitor, het landelijke tevredenheidsonderzoek onder alle mbo-studenten uitgevoerd door de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB). Daarnaast zijn diverse gegevensbronnen gebruikt, onder andere van het Ministerie van Onderwijs en het onderzoeksbureau voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. De Keuzegids MBO-Studies 2017 wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI).