10 apr 2017

Voorronde Hibertad Challenge heeft twee winnaars

Een bijzondere uitkomst bij de voorronde van de ontwerpwedstrijd Hibertad Challenge afgelopen week, bij het Landschap Bouw & Architectuur van Landstede MBO in Harderwijk. De jury wees twee teams van studenten Interieur & Architectuur als winnaar aan. De ontwerpers van de “Meditation Citadel” en “The Battery Lodge” gaan een gecombineerd ontwerp presenteren tijdens de landelijke finale op 10 mei.

Met een grote dosis creativiteit en fantasie presenteerden zes teams van twee of drie studenten Interieur & Architectuur bij Landstede in Harderwijk hun ontwerpen voor de Hibertad Challenge. Opdracht was duidelijk: ontwerp een gastenverblijf bij een huis voor niet meer dan 40.000 euro, met als thema’s: duurzaamheid, gezondheid en vormgeving.

Vindingrijk
Een plaggenhut op palen passeerde de revue, een rond clickbrickgebouw, een in een heuvel ingebedde lodge en bijvoorbeeld een omgebouwde zeecontainer voor hipsters. Na rijp beraad besloot de jury, bestaande uit professionals, docenten en de adjunct-directeur van Landstede Harderwijk, twee teams gecombineerd naar de finale op 10 mei bij ROC Midden Nederland in Amersfoort te sturen. Julia van Bragt en Simone de Bree, en Sebas Hamminga en Stijn Goedhart brengen hun ontwerpen ‘The Battery Lodge’ en ‘Meditation Citadel’ als één gecombineerd geheel.

Meditatie en burn-out
Sebas en Stijn maakten indruk met hun presentatie, waarin ze veel nadruk legden op rust, ruimte en natuur. Het ontwerp was doordacht en bood mogelijkheid tot eigen invulling. Om de jury een zintuigelijke indruk te geven, maakten ze gebruik van een ventilator en een bos- en houtgeur. Julia en Simone hadden volgens de jury ‘de materie in de vingers’ en spraken met verstand van zaken over duurzaamheid en gezondheid. Hun ontwerp is bedoeld voor mensen met een burn-out of andere gezondheidsklachten. Ze hadden met behulp van een online enquête onderzoek gedaan naar wensen en aandachtspunten en wisten hun ontwerp goed te beargumenteren.

Samenwerken
Volgens de jury vallen de ontwerpen van de twee teams goed te combineren. ‘Op die manier krijg je the best of two worlds’, legt jurylid architect Victor Schölvinck van Cell Studio uit. ‘Enerzijds de bijzondere presentatie van de jongens, anderzijds de kennis van zaken van de dames.’ De Hibertad Challenge is wat hem betreft een goede uitdaging. ‘Onderwijs is niet alleen windowdressing, je moet ook op elk niveau de verdieping zoeken. Ik denk dat deze Challenge daar zeker aan bijdraagt.’ De winnaars moesten even wennen, maar zijn blij met het behaalde resultaat. ‘Dit hadden we niet verwacht. Toch is het misschien logisch, want onze ontwerpen liggen dicht bij elkaar. En het heeft ook wel wat, het is leuk. Wij denken wel dat het gaat werken als we goed gaan samenwerken.’

De finale van Hibertad Challenge is op 10 mei om 14.00 uur bij ROC Midden Nederland in Amersfoort. De winnaar gaat met 250 euro, een wisselbokaal en eeuwige roem naar huis. Deelnemende ROC’s zijn: ROC Midden Nederland Amersfoort, Deltion College Zwolle, ROC de Leijgraaf Veghel, ROC Nijmegen, Alfa College, MBO Utrecht, Noorderpoort College, ROC A12, ROC Friese Poort en Landstede MBO. Meer informatie over duurzaam bouwen is te vinden op www.hibertad.nl