6 jul 2022

Vers afgestudeerde Jesse (19) werkt voor internationale top in game-industrie

Wie door de binnenstad van Zwolle loopt en oog heeft voor het afstudeerwerk van creatieve studenten, ziet ook het werk van Jesse Lubbers voorbijkomen. In een glazen container bij de Sassenpoort exposeert hij een animatie, boekomslag, raamstickers en banners passend bij het thema ‘Jesse in Wonderland 2050’. Tijdens de PROTO Art & Design Expo kreeg Jesse te horen dat hij geslaagd is voor zijn opleiding Mediavormgeving aan Landstede MBO. Maar tijd om stil te zitten, heeft hij niet.

Droomstage
Vormgeven zit hem in het bloed. Al sinds zijn dertiende ontwerpt hij flyers en brochures. Jesse bouwde er een indrukwekkend portfolio mee op. Mede dankzij zijn portfolio liep hij in 2020 drie maanden stage bij GODSENT in Zweden. Een zogenaamde esports (electronic sports)-organisatie, waar het draait om het competitief spelen van mulitplayer-videogames op professioneel niveau. Jesse: ‘Ik speelde al jaren esports-games en volgde de teams van GODSENT, omdat zij tot de absolute wereldtop horen. Er zijn zelfs evenementen waarbij een heel stadion vol fans meekijkt naar een scherm met een live game. Het leek me zo tof om daar onderdeel van te zijn! Het is een droom die is uitgekomen en mijn carrière is daarna in een stroomversnelling geraakt.’

Eindeloze grenzen
Inmiddels werkt Jesse als eigenaar van FlamorCreates werkplekonafhankelijk voor de internationale top van de game-industrie en cryptowereld. Niet alleen voor GODSENT, maar ook voor grote namen in Canada, Engeland en Amerika. ‘Zéker online zijn er geen grenzen in hoe ver je je kunt ontwikkelen’, vertelt de jonge ondernemer. Lubbers wil als digital nomad zijn onderneming uitbouwen en zich verder opwerken in de wereld van esports en gaming.

Eigen beroep vormgeven
Zijn carrièreboost heeft hij naar eigen zeggen deels te danken aan de inzet van zijn coach Peter Kral. Kral: ‘Ik zag al snel dat Jesse veel in zijn mars heeft en hij altijd op zoek is naar meer uitdaging. Die buitenlandse stage kwam voor Jesse op het juiste moment in zijn ontwikkeling en daarom hebben we alles op alles gezet om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben trots op Jesse! Hij heeft als student niet alleen van mij kunnen leren, maar andersom heeft hij mij ook als docent geïnspireerd. Ons beroep is aan het veranderen en Jesse wist daar heel goed op in te spelen. Hij haalde via Twitter grote klussen binnen en overlegde zelfstandig via Teams met zijn buitenlandse relaties. Zo is hij letterlijk zijn eigen beroep aan het vormgeven!’

PROTO Art & Design Expo
Het werk van Jesse en andere afstuderende mbo- en hbo-studenten van verschillende Zwolse onderwijsinstellingen is nog tot en met 10 juli te bezichtigen in het centrum van Zwolle en in en rond de Spoorzone. Meer informatie over de locaties van de tentoonstellingen is te vinden op www.protozwolle.nl.