7 okt 2022

Veiligheidsdag bij Landstede MBO: ‘Grijp terug op wat je tijdens de opleiding hebt geleerd’

Bereid je goed voor, oefen met nieuwe middelen en vertrouw bij een moeilijke opdracht op vaardigheden die je hebt geleerd. Want kalmte en focus kunnen je redden, bleek donderdag 29 september tijdens de Veiligheidsdag op voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord in Harderwijk – sinds lange tijd locatie van de Veiligheidsacademie van Landstede MBO.

De toenemende vraag naar en de inzet van goed opgeleid veiligheidspersoneel vraagt om een nauwere samenwerking binnen het Veiligheidsdomein. Dat bleek ook tijdens de Veiligheidsdag, waarbij studenten en professionals uit het veiligheidsdomein met elkaar in contact kwamen. Wat kunnen ze van elkaar leren? Welke nieuwe inzichten zijn er bijvoorbeeld op het gebied van handhaving in het publieke domein? Of hulpverlening in een crisisgebied? Hoe kan technologie het onderwijs, maar uiteraard ook het werkveld vooruithelpen?

De dag bestond uit een ochtend- en middagprogramma, waarbij in de middag speciaal aandacht was voor veiligheidspartners van Landstede MBO. Studenten konden live deelnemen of online meekijken bij workshops en bijdragen van gastsprekers als Sander Aarts en Mart de Kruijf; mede dankzij de inzet van de mediaopleiding die alles in beeld bracht. Rondom het lesgebouw stonden onder andere legertrucks, ambulances en materiaal van de brandweer opgesteld. Dit werd verzorgd door de Veiligheidsregio. Ook waren meerdere demonstraties te bekijken van het Vuursteencommando uit ’t Harde.

VR-lokaal

Rond de middag stond een bijzondere gebeurtenis gepland; de officiële ingebruikname van de applicatie ‘VR in de Militaire Zorg’. De Veiligheidsacademie heeft in coronatijd een indrukwekkend oefenlokaal met Virtual Reality-voorzieningen ingericht waar studenten (en ook professionals) op levensechte wijze belangrijke vaardigheden kunnen oefenen. In samenwerking met het DGOTC – het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum – is ook een applicatie ontwikkeld die militair verpleegkundigen voorbereidt op hulpverlening in crisissituaties. VR is inmiddels onmisbaar in de opleidingen binnen Defensie, zei kolonel Jeroen Hulst bij de ingebruikname. Als ‘commandant-DGOTC’ roemde hij de kruisbestuiving tussen Landstede MBO, Defensie en het bedrijf Ordina dat als een sterk team de applicatie bouwde.

Oren en ogen

In de theaterzaal van Kranenburg-Noord opende wethouder Marcel Companjen van de gemeente Harderwijk het middaggedeelte met een korte toespraak waarin hij het belang onderstreepte van goedopgeleide handhavers die op straat niet alleen de handen, maar ook de oren en ogen zijn van het gemeentebestuur. Onder meer op parkeergebied heeft toeristenstad Harderwijk veel kennis en expertise rondom handhaving en is er alle reden om uit te kijken naar nieuwe opgeleide studenten die de praktijk instromen. Daarin blijven overheid en onderwijs elkaar hard nodig hebben, aldus de wethouder.

Daarna nam Sander Aarts het woord. Niet in de zaal, maar vanaf het scherm sprak hij de aanwezigen toe. Hij was vanwege verplichtingen in het buitenland verhinderd, maar had zijn bijdrage vooraf opgenomen in de tv-studio van Landstede MBO in Zwolle. Aarts schreef de bestseller ‘Niet te breken’ en staat te boek als de best getrainde militair van Nederland. Zo onderging hij de loodzware opleiding tot kikvorsman en hij vertelde over missies waarbij hij onder meer het leven redde van vrouwen en kinderen door het voertuig waar zij inzaten te stoppen. Hierdoor voorkwam hij dat zij in een vuurgevecht terechtkwamen.

Wat kan hij studenten van de veiligheidsopleidingen en medewerkers meegeven als het gaat om focus? De belangrijkste les: sla bij een crisis niet in paniek, herpak jezelf onder meer door op de ademhaling te letten en grijp terug naar je opdracht en dat wat je tijdens de opleiding hebt geleerd.

Een echte leider?

Ook Mart de Kruijf, voormalig commandant Landstrijdkrachten, brak een lans voor teamwork. Prikkelend: teambuilding ‘doe je niet door klootschieten en samen bier drinken’ maar begint met de bereidheid om jezelf op te offeren ten gunste van het teamresultaat, hield hij zijn toehoorders voor. Die luisterden vol aandacht, ook toen hij uitlegde waarom ‘de geweldige voetbaltrainer Louis van Gaal’ niet per se een geweldig leider is. Want, zo heeft De Kruijf zelf mogen ervaren tijdens zijn militaire loopbaan; een leider blinkt uit als hij anderen in zijn kracht zet en laat stralen. En ja, dat is nou net níet het eerste waar je aan denkt bij deze vermaarde voetbaltrainer, grijnsde De Kruijf.

Het tweede deel van de middag waren er drie workshops. Onder meer over de samenwerking in de regio op gebied van veiligheid (door Miluska Broekhuis, directeur Landstede MBO Harderwijk, Lelystad en Dronten), het beter presteren onder druk (vanuit Unbreakable Academy) én dus het nieuwe VR-lokaal, waar bezoekers zelf een bril mochten opzetten om te ervaren hoe het is om in een VR-wereld een parkeerbon uit te schrijven of op grote hoogte over een wiebelige plank te lopen. En uit alle kreten die zij onderwijl slaakten, viel goed op te maken dat het bijna niet van echt was te onderscheiden…