16 nov 2017

Veiligheidsacademie benut kansen voor nieuwe opleiden

Harderwijk – Onlangs maakte het Ministerie van OCW bekend dat de Veiligheidsacademie Noordwest-Veluwe, gevestigd bij Landstede MBO in Harderwijk, kan rekenen op een bijdrage van ruim zeven ton uit het RIF (het Regionaal Investering Fonds). Doel is innovatie van het mbo en daarmee een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Het totaalbedrag van het project bedraagt, door de bijdragen van de samenwerkingspartners, ruim twee miljoen euro. Vanmiddag werden de plannen door betrokkenen vanuit Landstede en de enkele samenwerkingspartners toegelicht. Naast Landstede zijn onder andere Defensie, Rosec Security en software ontwikkelaar Bright Alley betrokken.

Met de plannen spelen de samenwerkingspartners in op de groeiende vraag naar goed opgeleide, toekomstbestendige vakmensen in veiligheidsberoepen. Zowel de publieke als private veiligheidssector is sterk aan het veranderen door onder andere de verharding van de samenleving, razendsnelle ontwikkeling van technologische innovaties en de complexe maatschappelijke veiligheidsvraagstukken. Daardoor komt er steeds meer vraag naar bekwame veiligheidsprofessionals. Bestuursvoorzitter Theo Rietkerk van Landstede Groep: ‘Daar spelen wij op in. Als onderwijsinstelling werken we graag samen met het bedrijfsleven en de overheid om het onderwijs nog beter te maken en voor de studenten aantrekkelijker. Landstede MBO staat met de veiligheidsopleidingen al jaren bovenaan in de landelijke rankings. Met deze investering kunnen we nog beter aansluiten op wat de arbeidsmarkt vraagt én we maken het onderwijs voor de studenten aantrekkelijker! ’.

Deelgebieden nieuwe opleiden
In grote lijnen richten de plannen van de partners zich op vijf deelgebieden:
- Een zogenaamd Mixed Reality trainings- en examineringslab
- Modules voor veiligheidsonderwijs van de toekomst
- Een praktijkleerprogramma waarin studenten gastlessen krijgen van partners van de Veiligheidsacademie. Zij leren bij die partners op locatie in de publieke en private veiligheidssector locatie in bijvoorbeeld sectoren als zorg, sport, recreatie en defensie.
- Een expertisecentrum voor innovatie en netwerkvorming
- Faciliteren om fysieke en mentale trainingen mogelijk te maken

Uitdagender en effectiever leren
Meest in het oog springend zijn de plannen voor toepassing van Mixed- en Virtual Reality. Dit biedt fantastische mogelijkheden voor de studenten om veel uitdagender en effectiever opgeleid te worden. Een techniekstudent die binnen een mum van tijd weet hoe een motor van een legervoertuig werkt doordat hij met Virtual Reality ‘in een motor kruipt’ of een student Beveiliging die virtueel door een drukke winkelstraat loopt en wordt afgeleid van zijn beveiligingsopdracht. Het zijn slechts voorbeelden. Er zijn heel veel mogelijkheden. Die worden de komende tijd in kaart gebracht en ontwikkeld.