2 feb 2022

Vanaf het eerste jaar goed voorbereid op de toekomst bij Sport & Bewegen

Eerstejaars studenten Sport & Bewegen van Landstede MBO zijn vaak geen stilzitters. Het liefst komen ze in beweging. En dat kan: elke week gaan ze naar één van de sportparken in Zwolle om activiteiten te organiseren voor allerlei doelgroepen. Zo leren ze op school én in de wijk.

Deze manier van leren sluit aan bij het werkveld van nu. “De overheid wil dat mensen gezonder leven, zodat de druk op de zorg minder wordt. Allerlei professionals, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, werken samen om daarbij te helpen”, begint teamleider Fred Bekkers. “Bewegen speelt een belangrijke rol. En daar liggen kansen voor onze studenten. Door bij sportparken in de wijk aan de slag te gaan, bereiden we ze hierop voor.”

Activiteiten organiseren

Wat de eerstejaars studenten bij de sportparken doen? “In samenwerking met professionals van onder meer Sportservice Zwolle, WijZ Welzijn en Travers organiseren ze activiteiten voor allerlei doelgroepen”, vertelt opleidingscoach Ronald Veldhoen. “Een mooie aanvulling op hun stage, waarbij ze alleen lesgeven aan kinderen. Ze krijgen een goed beeld van de verschillende mogelijkheden binnen Sport & Bewegen en doen nóg meer ervaring op.”

Veel variatie

Student Lotte Hankamp zit bij Sportpark Marslanden. “Mijn klasgenoten en ik organiseren walking football voor ouderen en doen met een groep vrouwen powerwalking in het park. Heel gevarieerd: de ouderen zijn op zoek naar gezelligheid, de vrouwen willen afvallen. Veronique van Sportservice Zwolle is onze begeleidster. Eerst liepen we met haar mee, maar inmiddels mogen we ook zelf lessen voorbereiden en geven. Zo leren we zelfstandig voor een groep te staan.”

Foto: Rina Diepenbroek

Leerzame plek

Lotte is blij met de kansen die ze op het sportpark krijgt. “Je komt erachter wat je wel of juist niet leuk vindt. Zo wil ik later graag met ouderen werken. Dat ik nu al activiteiten voor hen mag organiseren, is leerzaam én goed voor mijn cv.” Ronald vervolgt: “Bij de activiteiten betrekken we ook regelmatig studenten van andere leerjaren. Terwijl de eerstejaars lesgeven, vervullen zij bijvoorbeeld een coördinerende rol. Zo vormen de sportparken een uitdagende plek voor iedereen.”

Toekomst

Fred verwacht dat de interactie met het werkveld alleen maar groter wordt. “Belangrijk, want zo brengen we de dagelijkse praktijk tot leven binnen onze opleiding. Onze studenten behoren straks tot de groep professionals die mensen helpt om gezonder te leven. Zij zijn de sport- en beweegspecialisten die het werkveld in de toekomst nodig heeft.”

Heb je interesse in de opleiding Sport & Bewegen bij Landstede MBO? Meld je dan aan voor een rondleiding! Om persoonlijk kennis te maken, sfeer te proeven op onze school en onze studenten het hemd van hun lijf te vragen om de juiste studiekeuze te kunnen maken.

Practor Marieke Fix: “Bewegen staat tegenwoordig bovenaan elk medicijnlijstje”

Marieke Fix, practor bij Landstede MBO, doet onderzoek naar het thema ‘Bewegen’ binnen het mbo-domein ‘Zorg, Welzijn en Sport’. Ze is positief over de onderwijsontwikkelingen bij Sport & Bewegen. 

“Bewegen staat tegenwoordig boven aan elk medicijnlijstje. Het vormt een effectief middel om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Ook mensen met een chronische aandoening worden steeds vaker gestimuleerd om als onderdeel van hun behandeling in beweging te komen. Een belangrijk uitgangspunt is dat mensen dit in hun eigen omgeving doen. Dit betekent dat sport- en beweegprofessionals straks op elke hoek van de straat te vinden zijn, maar ook dat ze met veel verschillende doelgroepen te maken krijgen. Dat de opleiding Sport & Bewegen bij deze trend aansluit, is een goede ontwikkeling. Het werkveld heeft de nieuwe generatie professionals hard nodig om sport en bewegen in te zetten als preventief middel: wanneer mensen gezonder gaan leven, hebben ze vaak minder zorg nodig.”  

Foto's: Rina Diepenbroek