3 mrt 2022

Studenten voelen lokale politiek aan de tand tijdens Verkiezingsfestival

Zo’n 600 studenten van verschillende opleidingen van Landstede MBO hebben donderdag 3 maart deelgenomen aan het Verkiezingsfestival in Zwolle. Locatie Stadionplein werd voor één dag omgetoverd tot festivalterrein met diverse workshops en activiteiten, ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Het festival werd georganiseerd door ProDemos, de Nationale Jongerenraad en studenten en docenten.

Festivalterrein

Veel mbo-studenten mogen binnenkort voor het eerst hun stem uitbrengen. Door het Verkiezingsfestival werken zij aan hun persoonlijke ontwikkeling, zinnige vorming en leerden zij eigen keuzes te maken. Zo schreven studenten een plan over hoe zij zelf invloed kunnen uitoefenen op gemeentelijk niveau, was er een Q&A met gemeenteraadsleden, werd er kennis gemaakt met de gemeentelijke organisatie in de verkiezingsshow en werd er een protestsong geschreven (terug te luisteren via NOS radio 1, 7.20 uur).

Verkiezingsdebat

De dag werd afgesloten met een interactief Verkiezingsdebat. Thema’s en stellingen waarop deelnemers hun stem uitbrachten, kwamen vervolgens in het debat aan bod. Er ontstond een actief speelveld tussen de deelnemende jongeren en lokale gemeenteraadsleden. Op een interactieve manier konden het CDA, ChristenUnie, Partij van de Dieren, PvdA, Volt en VVD hun standpunten onderbouwen. Onderwerpen als de leegstand van (winkel)panden, participatie en studiefinanciering passeerden de revue.