8 mrt 2017

Studenten verbeelden maatschappelijke thema's voor World Press Photo-tentoonstelling

Dinsdagavond 7 maart werd in de Grote Kerk in Zwolle de World Press Photo-tentoonstelling geopend. Ook studenten van Landstede MBO leveren hieraan een bijdrage. Eerstejaars studenten van de opleidingen Fotografie, AV-specialist en Mediaredactie hebben tijdens een projectweek hun krachten gebundeld om foto's te maken voor een speciaal project. Ruim zestig studenten hebben binnen het thema 'You and I' maatschappelijke thema's in beeld gebracht. De beste foto's zijn te zien in de Grote Kerk!

De studenten werkten in teams van twee of drie studenten en mochten zelf invulling geven aan het thema 'You and I'. De opdracht resulteerde in verschillende uiteenlopende beeldverhalen, waarin ook heftige thema's als depressie en verslaving niet werden geschuwd. Een driekoppige jury, bestaande uit onder meer een fotograaf en journalist, wees uiteindelijk zes fotoseries als winnaar aan.

Docent Aart Sander begeleidde het project en is geraakt door de intense betrokkenheid van studenten. "Die betrokkenheid blijkt niet alleen uit de foto's, maar ook uit de manier waarop de studenten hun werk presenteerden aan de jury."
Dat viel met name op bij de foto's van Wisam Ali, student en vluchteling. Hij fotografeerde jonge vluchtelingen op de 'vluchtelingenschool' in Ter Apel. Zijn foto's geven een bijzondere inkijk in een wereld die doorgaans voor fotografen gesloten is.
Mediaredactiestudent Shirley Elbrink ging samen met student Fotografie Annemarie Smit op bezoek bij Brownies en Downies, een lunchcafe waar mensen met het syndroom van Down werkzaam zijn. Shirley: "Wat me het meest is bijgebleven is hoe het personeel daar met elkaar om gaat. Ze hebben een intieme band en geven elkaar goede feedback. Een knuffel is op sommige momenten niet overbodig."Het thema 'You and I' is ontstaan naar aanleiding van de winnende foto van World Press Photo 2016, Hope for a new life van Warren Richardson. De winnende fotoseries zijn te zien bij de expositie van World Press Photo 2016 in de Grote Kerk in Zwolle.