21 feb 2019

Studenten Mediaredactie leren radio maken in eigen, professionele studio

Een mengpaneel, een indrukwekkende opname- en afspeelcomputer, vier telefoonvorken, professionele microfoons en koptelefoons, talloze kabels en een actieve redactie: het ademt radio in het mediaredactielokaal van Landstede MBO aan het Zwolse Stadionplein. Sinds kort beschikt de opleiding Mediaredactie over alles wat er nodig is om kwalitatief uitstekende radio-uitzendingen en podcasts te maken.

‘De belangstelling is groot. Radio on demand is bijvoorbeeld helemaal in; bedrijven zijn op zoek naar mensen die professionele podcasts kunnen maken’, zegt docent Pieter Jansen.

Praktijk naar binnen gehaald
Studenten van de opleiding Mediaredactie worden allround opgeleid. ‘In het eerste jaar maken ze in vier periodes van elk tien weken kennis met digitale media, geschreven media, radio en televisie’, legt Pieter uit. ‘Zo ontdekken ze wat de mogelijkheden zijn en waar hun interesses liggen. Met deze complete radiostudio hebben we de praktijk naar binnen gehaald.’

Beste uitzending wint
Een aantal studenten is in de stad om via de telefoonvorken live verslag te doen. Anderen zijn verhit in een discussieopname verwikkeld. Een redactie is in druk overleg.

‘Ze moeten alles doen’, zegt Pieter. ‘Ze oefenen met interviewen en editen, ze ontdekken hoe het is om in een microfoon te praten en je eigen stem terug te horen. Ze maken al doende kennis met alle facetten van het radiovak. Uiteindelijk werken we toe naar een echte radio-uitzending bij RTV Zwolle FM die bij Landstede aan het Dokterspad is gevestigd. Dat doen we in wedstrijdvorm: in twee teams. Het team met de beste uitzending wint.’