11 jun 2019

Studenten Landstede MBO ontwerpen prijswinnend circulair kantoorgebouw

Het Bouw & Architectuur-studentteam van Landstede MBO in Harderwijk heeft dit jaar de inmiddels traditionele, landelijke Hibertad Challenge gewonnen. Met hun unieke ontwerp voor een circulair kantoorgebouw voor een echte opdrachtgever kwam het zevenkoppige team volgens de jury als beste uit de verf. Ze wonnen de felbegeerde wisselbeker en een bedrag van 250 euro.

‘Ontwerp een duurzaam, circulair kantoorgebouw, waarin aspecten als natuurlijke materialen, duurzame energie, meervoudige waardecreatie, voorkomen van straling en bijvoorbeeld delen, ruilen en hergebruik terugkomen.’ Dat was dit jaar de landelijke Hibertad Challenge voor mbo-studenten bouw & architectuur. Saillant detail: het betrof een echte opdracht, met een echte opdrachtgever die op zoek was naar een echt bouwplan. Van de elf deelnemende mbo-instellingen kwamen de studenten van Landstede MBO als beste uit de verf.

De finale vond plaats bij Technova College te Ede. De beste inzendingen van alle ROC’s deden mee. De studenten hielden een pitch voor de andere studenten en de jury, waarmee ze extra punten konden verdienen. Volgens de jury waren de inzendingen van hoog niveau. Landstede MBO werd eerste, gevolgd door Noorderpoort uit Stadskanaal. MBO Utrecht werd voor het derde achtereenvolgende jaar derde. De opdrachtgever is zeker van plan om onderdelen uit de inzendingen te gebruiken bij de realisatie van haar circulaire kantoorgebouw.

Het ontwerp van de studenten van Landstede MBO was heel bijzonder. Het betrof een kantoorgebouw met als concept  ‘het gebouw als boom’: een boom met wortels in de grond als metafoor, met natuurlijke materialen en biobased; draaiend op fossiele grondstoffen. De vier seizoenen kwamen in verschillende ruimtes in het interieurontwerp terug. De gevel had een takkenstructuur waartussen puien de organische vorm volgden. De jury was enthousiast en prees de onderbouwde keuzes die gemaakt werden. ‘Het betreft een gedegen ontwerp met een prachtige motivatie in sociale duurzaamheid, waarbij keurig de onderdelen uit het wedstrijdreglement zijn gevolgd’, meldde het juryrapport. De manier waarop aandacht was besteed aan het thema circulair bouwen en het algehele ontwerp van het gebouw sprongen uit in het geheel.

De Hibertad Challenge werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de Stichting Hibertad. Deze stichting richt zich op duurzaamheid en is opgericht rondom een duurzaam gebouw waar  onderzoek plaatsvindt, materialen en installaties worden getest en waar kennis over duurzaamheid wordt gedeeld. In 2020 wordt weer een Hibertad Challenge georganiseerd.