18 sep 2018

Studenten Landstede MBO maken hoed Prinsjesdag

Net gestart aan een opleiding en direct een gave opdracht. Eerstejaarsstudenten Amir en Soraya van het Landschap Mooi & Mode van Landstede MBO zijn in hun eerste studieweek direct de uitdaging aangegaan: het maken van een hoed voor Prinsjesdag. De hoed wordt vandaag gedragen door Jacqueline Drok, directeur van het Carolus Clusius College.

Dat je uitgenodigd bent voor deze dag is al erg bijzonder. Jacqueline vergezelt haar man, Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema, in Den Haag. “Natuurlijk gaat het om de inhoud van de Troonrede. Toch merk je ook dat er altijd aandacht is voor de traditie van de hoeden die de dames dragen. De creaties worden volop bekeken en kennen vaak een bijzonder verhaal”, vertelt Jacqueline. “Het mbo-onderwijs mag meer aandacht krijgen. Er worden daar hele mooie dingen gedaan. Dit is ook een manier om dat te kunnen doen. Ik vertel met trots dat studenten van mijn eigen onderwijsgroep deze hoed hebben gemaakt.”

De twee studenten kenden elkaar niet voordat ze aan de opdracht begonnen. Beiden hebben ze binnen Landstede MBO een plek gevonden, waar ze hun creativiteit kwijt kunnen. Amir komt uit Afghanistan en kon jaren niet naar school. Al heeft hij zijn eigen label, in deze opleiding wil hij zich meer verdiepen in de technieken die hij kan gebruiken. Soraya kon ook lange tijd niet naar school en liep vorig jaar mee met de opleiding om te kijken of dit wel bij haar zou passen. Ze ziet deze opleiding als een plek waar ze haar creativiteit in kwijt kan. Bovendien leert ze meer inzicht en visie te ontwikkelen, wat ze weer kan gebruiken in een volgende stap. Uiteindelijk wil ze graag architect worden.

Met trots draagt Jacqueline de hoed vandaag. “In je allereerste studieweek direct deze opdracht aannemen, dat vind ik lef hebben. Zij durven te laten zien wat ze kunnen. In een korte tijd is er heel mooi werk geleverd.”