10 mei 2019

Studenten Landstede MBO aan de slag voor en met Stadkamer

Een krantje met daarin de activiteiten voor het amateurkunstfestival ‘Ik Toon’, rechtenvrije foto’s voor de beeldbank, een aftermovie van de Kindermuziekweek, een eetculturenfestival, eigen geschreven vakbladen, organisatie van evenementen en vele andere projecten. Landstede-studenten van de creatieve opleidingen gaan samenwerken met de Stadkamer. Zo willen ze hun talenten aan de inwoners van Zwolle tonen. Een mooie kans voor zowel de studenten, als Stadkamer.

‘Praktijkleren vinden we belangrijk’, zeggen docenten Rob Teitsma en Aurelia de Vries die het project samen met collega’s van de diverse opleidingen en Corina Staal van Stadkamer in de steigers hebben gezet. ‘Daarnaast willen we de studenten de gelegenheid bieden hun talenten aan een breder publiek te tonen en ermee naar buiten te treden. Binnen de schoolmuren gebeurt veel wat ook interessant is voor de inwoners van Zwolle. In de samenwerking met Stadkamer denken we die meerwaarde te kunnen creëren voor beide partijen.’

Rob en Aurelia zijn blij de samenwerking samen vorm te kunnen geven, omdat in dit project veel lijnen samenkomen. ‘Het gaat om samenwerken, om verantwoordelijkheid, om afspraken nakomen, om out-of-the-box denken, werken met een echte doelgroep en om verbreding van je horizon; dit sluit dan ook naadloos aan bij de waarden en principes van het onderwijs bij Landstede MBO.’

Contextrijk leren
Vorig jaar is er al voorzichtig gestart met de samenwerking en werden er onder andere creatieve ‘lentekapsels’ geëxposeerd van de opleiding Haarverzorging. Ook verzorgde de opleiding Fashion & Styling een modeshow rond duurzaamheid en organiseerde de horecaopleiding een eetculturenfestival.

‘Op deze manier kunnen we studenten als het ware een openbaar podium bieden’, zegt Rob. ‘We hebben partijen bij elkaar gebracht die hier beide hun voordeel mee kunnen doen; Stadkamer krijgt een interessante input vanuit hun potentiële doelgroep en studenten doen zoveel mogelijk realistische praktijkervaring op. Dat contextrijk leren past goed bij de visie van Landstede MBO en is ook nog eens ontzettend leuk.’

Opleidingoverstijgend
De komende tijd staan er diverse activiteiten op het programma. Zo was er begin april de Kindermuziekweek, waarvoor de studenten van de opleiding Fotografie de beeldregistratie verzorgden en waarvan de studenten van Audiovisuele Vormgeving een aftermovie maakten.

Ook bij amateurkunstfestival ‘Ik Toon’ eind mei dragen studenten hun steentje bij: studenten Mediaredactie schrijven over de activiteiten tijdens het festival en Mediavormgeving-studenten maken daar een krant van. Om diverse partijen te leren managen, stuurt een student Mediamanagement iedereen aan. Op deze manier wordt er binnen het project ook vakoverstijgend gewerkt.

Win-win
Het is niet zo dat Stadkamer alleen de hulp van Landstede-studenten bij bepaalde projecten inroept. Omgekeerd legt Landstede MBO ook verzoeken bij Stadkamer neer om een mooie locatie te bieden voor de uitvoering van opdrachten. Zo lopen er momenteel twee stagiair(e)s van Evenementenorganisatie en Mediaredactie stage bij Stadkamer.