18 nov 2016

Studenten Bouw & Architectuur en Maatschappelijke Zorg geven gezamenlijk advies

De tweedejaars studenten Bouw & Architectuur en de derdejaars studenten van Maatschappelijke Zorg werken samen aan het project ‘Gezond en veilig thuis wonen’. Zij zullen gedurende acht weken gezamenlijk onderzoeken hoe bewoners, die minder mobiel zijn en waarvan de zorgvraag toeneemt, in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Onderzoek
De studenten doen dit door te kijken naar de richtlijnen van verschillende ruimtes in een woning, onderzoeken welke technische oplossingen er mogelijk zijn om ouderen minder hulpbehoevend te maken en mensen te interviewen met de zorgvraag welke aanpassingen zij wensen.
Tijdens een excursie naar de modelwoningen van OTIB in Woerden zullen de studenten hun opgedane kennis in de praktijk toetsen en ervaren zij hoe het is om bijvoorbeeld een route af te moeten leggen in een rolstoel.

Krachten bundelen
Het project is opgezet door de leraren Francisco Navarro van Bouw & Architectuur en Marloes Willems van Maatschappelijke Zorg. De uitdaging van Marloes en Francisco was om een leerwerkprestatie te schrijven waarbij de twee opleidingen konden samenwerken. Voor beide opleidingen gelden namelijk specifieke werkprocessen. Via generieke competenties zoals samenwerken en presenteren kan een gezamenlijke eindbeoordeling geformuleerd worden.

Meerwaarde voor studenten
Vorig jaar vroegen de docenten feedback van de studenten over dit project. Unaniem werd samenwerken met een andere opleiding het hoogst beoordeeld met negens en tienen. Het bewijs dat over de grenzen van je landschap kijken meerwaarde oplevert voor studenten en hun leertraject.