8 nov 2019

Steeds meer meiden kiezen voor autotechniek

Autotechniek valt steeds meer in de smaak bij jonge, getalenteerde vrouwen. Afgelopen jaar zijn bij de opleidingen Autotechnicus en Eerste Autotechnicus van Landstede MBO in Harderwijk maar liefst drie meiden gestart en nummer vier staat te popelen om te beginnen. “Dat zijn ontzettend mooie ontwikkelingen,” aldus docent Tom Swinkels.

Iris, Janneke en Myrrhe zijn dit schooljaar gestart met hun opleiding in Harderwijk. Voor deze dames was het geen vreemde keuze om te kiezen voor autotechniek. Iris wist al heel jong dat ze geïnteresseerd was in auto’s. “Ik wist al zeker dat ik met mijn handen aan het werk wilde en autotechniek past daar perfect bij.” Ook voor Janneke zijn auto’s altijd bijzonder geweest. “Ik wist altijd al veel over auto’s, maar dan vooral van de buitenkant. Ik wilde juist weten hoe een auto werkt, dat is dan ook de reden dat ik voor deze opleiding gekozen heb.”Volgens Evert Nawijn, ook docent autotechniek, is de opleiding zo ingericht dat iedereen zich welkom voelt. “Het maakt niet uit of iemand man of vrouw is. Vrouwelijke studenten zorgen voor een positieve sfeer in de toch wel mannelijke groep. Het valt ons op dat de vrouwen in onze opleiding weten wat ze willen, gemotiveerd zijn en van aanpakken weten.”

De opleiding
Myrrhe vindt de opleiding erg interessant. “Je leert hoe een auto werkt en gaat samen met klasgenoten aan de slag om storingen op te lossen. Dat is heel leuk!”. Iris sluit zich aan bij de mening van Myrrhe en vervolgt: “Bij de opleiding krijg je veel vrijheid, maar de docenten staan altijd klaar om je te helpen als het nodig is. Dat werkt heel fijn!” Naast de opleiding hebben we ook stages. “Op stage kom je erachter hoe een garagebedrijf te werk gaat. Het is dan ‘echt’ voor je gevoel,” aldus Janneke.

Autotechniek voor vrouwen
“Auto’s zijn niet alleen voor mannen. Vooral als je als dame autotechnicus wilt worden, dan moet jij je niet laten tegenhouden door zo’n beeld,” zegt Iris. Janneke en Myrrhe zijn het hier roerend mee eens en vullen aan: “Als vrouw moet je gewoon doen wat je leuk vindt! Bovendien is het werken en leren met jongens én meiden hartstikke leuk!”

Nieuwsgierig?
Bij Landstede MBO kun je in Harderwijk kiezen voor de opleiding Autotechnicus of Eerste Autotechnicus