18 okt 2018

Startsein landelijke actie Sheltersuit bij Landstede MBO Mooi & Mode

Bij Landstede MBO Mooi & Mode in Zwolle is donderdagochtend de landelijke campagne gestart voor het maken van drieduizend Sheltersuits. Deze pakken gaan naar vluchtelingenkampen in Sarajevo, Duinkerke en Lesbos. Het startsein werd gegeven door Erben Wennemars. Vandaag en morgen fabriceren onze studenten van Landstede MBO Mooi & Mode samen met Sheltersuit in totaal 150 tassen. In deze tassen komen warme Sheltersuits (jassen die ook als slaapzak dienen), om vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerke warm te houden deze winter.

De studenten werken hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek. Renate en Erben Wennemars verrichtten vanmorgen de kick-off. Bas Timmer is mode-ontwerper en oprichter van Sheltersuit. Hij won met zijn jassen, waaraan een slaapzak geritst kan worden, in 2017 de Dutch Design Award. Nu bundelt hij de krachten van honderden mode-studenten in heel Nederland en geeft hen de kans twee dagen lang hun kennis in de praktijk te brengen. “Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de leerlingen enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de studenten zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd”, aldus Bas.

Stichting Sheltersuit maakt jassen met een aanritsbare slaapzak en een bijpassende rugzak voor daklozen en vluchtelingen. Dat gebeurt in Enschede door vluchtelingen met een verblijfsstatus en door mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. De projecten worden gefinancierd door investeerders, donateurs en sponsoren.