17 mei 2019

Sokken met een knipoog

‘Ontwerp een item dat ik kan dragen met Prinsjesdag, met iets bijpassends voor mijn vriendin.’ Dit opmerkelijke verzoek deed voorzitter Theo Rietkerk van het College van Bestuur van Landstede Groep aan studenten van de opleiding Mooi & Mode. De vraag werd gesteld na afloop van een interactieve gastles over politiek. Leuk detail: de les werd omlijst door de expositie ‘Voxpop. Alle stemmen gelden’ van het provinciale programma ‘Overijssel doet mee!’

Als Eerste Kamerlid neemt Theo Rietkerk dit jaar weer deel aan Prinsjesdag, een dag waarop behalve de begroting vooral ook de mode in de aandacht staat. Wat draagt wie en waarom? De voorzitter van het CvB wil een goede entree maken en heeft daarom de studenten van Mooi & Mode gevraagd om een das, pochet, sokken of shawl te ontwerpen, die makkelijk draagbaar en bij elkaar passend zijn, en gemaakt van duurzame materialen. Hij deed dit verzoek na een geanimeerde gastles over politiek waarin de functie van de Eerste Kamer en de Provinciale Staten werden besproken aan de hand van prikkelende stellingen zoals ‘Politieke partijen mogen zich steviger uitspreken voor diversiteit’, en ‘De politiek moet strengere regels maken rondom duurzaamheid in de fashion industrie’.

‘Op Prinsjesdag wordt men niet geacht te verschijnen in joggingbroek’, antwoordde Theo op een vraag van een student. Aan de hand van een presentatie werd de manier waarop politici zich tijdens de vorige Prinsjesdag presenteerden, bekritiseerd. (‘Dit kan ècht niet’, aldus de studenten over de manier waarop minister Cora van Nieuwenhuizen en haar echtgenoot op elkaar waren afgestemd, en ‘O jee!’ over de vegan vleesjurk van Marianne Thieme.) Theo is modebewust, dus hij had wel wat eisen. ‘Dit is het pak wat ik straks draag, dus het moet bij deze kleur passen. De stropdas moet niet te breed zijn, met een smalle knoop, en ik draag hem tot net op de broekriem. De sokken zie je niet meteen, alleen als je zit, die mogen wat mij betreft met een knipoog. Misschien is het leuk om iets voor overdag én ’s avonds te ontwerpen: in de avond mag het iets informeler.’ Het eerste idee was geboren. ‘We maken een stropdas met verschillende voor- en achterkant’, suggereerde een student. ‘Het is een trend dat mensen met een pak iets willen met hun sokken. Daar moeten we nog even over nadenken’, zei een andere student ‘Het is hartstikke leuk om zo’n opdracht te doen’, daar zijn ze het over eens.

Student Angela Tolhuis vond het een interessante les. ‘Veel mannelijke politici dragen blauw, misschien durven ze niet anders’, constateert ze. Maris Mondria is ook enthousiast. ‘Heel vet om eens een keer inside informatie te horen en je ziet je medestudenten ook van een andere kant. En het is ook leuk om te ontdekken dat mode en politiek niet eens zover van elkaar af liggen.’ Theo Rietkerk genoot ook. ‘Het is leuk om te ontdekken hoe de studenten tegen politiek aankijken. Bij het onderdeel Prinsjesdag gingen ze meteen op het puntje van de stoel zitten, want daar komt mode om de hoek kijken. Mooi om te zien hoe ze dan meteen vanuit hun vakgebied geïnteresseerd zijn. Ik ben heel benieuwd hoe ze de opdracht oppakken en of ze iets weten te creëren wat bij mij past en toch ook vernieuwend is. Spannend!’

De gastles vond plaats in de centrale hal van Landstede Groep aan het Rechterland 1. Daar was de mobiele expositie ‘Voxpop. Alle stemmen gelden’ van het programma ‘Overijssel doet mee!’ van de provincie Overijssel te zien. De expositie neemt mensen mee langs de geschiedenis van de democratie en Provinciale Statenverkiezingen, de eerste vrouwen in de Overijsselse en gemeentelijke politiek en 100 jaar vrouwenkiesrecht. Overijssel doet mee! hoopt met de expositie meer bewustwording over de Nederlandse en Overijsselse democratie te creëren.