3 apr 2023

Samen bouwen aan een ideale wereld op de Landstede Familieweide van Bevrijdingsfestival Overijssel

In samenwerking met Landstede presenteert Bevrijdingsfestival Overijssel dit jaar een uitgebreid familieprogramma op de Landstede Familieweide. Deze gezellige en kindvriendelijke area staat in het teken van het creëren van een ideale wereld met als overkoepelend thema ‘Ontdek de wereld van morgen’. Als we immers nu goed voor de aarde zorgen, kunnen onze volgende generaties er ook in vrijheid leven. De Landstede Familieweide biedt een doorlopend programma waar het hele gezin kan genieten van verschillende educatieve activiteiten zoals theater, beeldende kunst, workshops en muziek.

Kinderen kunnen op het Bevrijdingsfestival Overijssel samen bouwen aan deze ideale wereld. Er staan drie pijlers centraal: filosofie, techniek & innovatie en natuur & milieu. Spelenderwijs onderzoeken kinderen deze thema’s en ouders kijken mee door de ogen van hun kinderen. Zo heeft Eline van Ervaring Rijker interactieve opdrachten in een grabbelton gestopt, die kinderen kunnen uitvoeren op het festivalterrein. Kinderen mogen hun ideeën opschrijven of uittekenen.

Jolanda Koch van Landstede: “Wij zijn al jarenlang een samenwerkingspartner van Bevrijdingsfestival Overijssel om onze studenten relevante leerwerkervaring op te laten doen. En ook nog eens in een heel dynamische omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van beveiligers, AV-specialisten en fotografen in opleiding. Dit jaar zijn onze studenten voor het eerst ook betrokken bij de organisatie van activiteiten op de Landstede Familieweide. Een mooie bijkomstigheid is dat ze even stil staan bij hoe belangrijk onze vrijheid is. Want dat besef vinden wij als onderwijsorganisatie heel belangrijk.”

Studenten van het Landschap Onderwijs & Opvoeding helpen bij het onderdeel ‘In de wereld van Morgen’. Samen met de kinderen die aanwezig zijn op het festival gaan ze opzoek naar inspiratie voor een ideale wereld, en iedereen draagt zijn steentje bij. Dit onderdeel heeft een filosofische inslag. Daarnaast kunnen kinderen op een speelse manier leren hoe mensen in deze ideale wereld van oude kleding iets nieuws en hips kunnen maken. Langs het water organiseren de natuurgidsen verschillende activiteiten waarbij kinderen kunnen kennismaken met de dieren en planten die leven op en rond het festivalterrein, zoals de wildpluk theeceremonie of de watersafari. Tijdens deze workshop verzamelen kinderen kruiden (blaadjes en bloemetjes) om thee van te maken in een heksenketel. Na de tocht kunnen ze dan samen genieten van deze zelfgemaakte thee.

En er is nog veel meer te doen. Op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl is het gehele programma van Bevrijdingsfestival Overijssel te vinden.