28 sep 2021

Sallandse Praktijkleerroute: leren in de praktijk tijdens je stage of werk in zorg én welzijn

Leer je het liefste in de praktijk, wil je leren door te ervaren? En ben je nieuwsgierig, ondernemend en sta je open voor vernieuwing zoals zorgtechnologie? Dan is de Sallandse Praktijkleerroute (SPL) echt iets voor jou! De SPL kun je volgen als richting binnen de mbo-opleidingen Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg (niveau 3) en mbo-Verpleegkundige (niveau 4) van Landstede MBO Raalte.

Naast dat je bij de SPL in de praktijk leert, bepaal je ook je eigen leertempo, loop je stage (BOL-opleiding) of werk je (BBL-opleiding) bij verschillende organisaties in je eigen regio. Je krijgt ook gegarandeerd een baan na je opleiding en een erkend diploma!

Momenteel volgen 35 studenten deze route. Ze zijn er blij mee: zo vindt eerstejaars Stefan het motiverend dat hij veel verantwoordelijkheid krijgt. Joanne vindt het fijn dat ze haar eigen leertempo kan bepalen.

Leervragen als uitgangspunt
Binnen de SPL leer je in de praktijk, stelt je eigen leerdoelen, bedenkt zelf de leervragen (via het zien, ervaren en doen in de praktijk) en gaat hier actief mee aan de slag.

Je leervragen en wat je in de praktijk leert, bedenk en bespreek je vervolgens op meerdere momenten in de week met je docent, werkbegeleider en medestudenten. Dit doe je in het zogeheten Leerhuis. Dit Leerhuis zit in een woonzorgcentrum in Raalte en Deventer. Leren doe je ook van experts uit de praktijk die workshops geven in het Leerhuis.

Hele jaar stage en werken
Je loopt het hele jaar door stage (BOL) of werkt (BBL) bij tenminste twee zorgorganisaties met verschillende doelgroepen. Als BOL-student ga je 15 uur per week naar het Leerhuis en loop je 15 uur stage. Ben je een BBL-student, dan werk je 20,5 uur bij de zorgorganisatie en ga je minimaal twee dagdelen naar het Leerhuis.

Jij leert van de docenten en werkbegeleiders en zij leren van jou: jij brengt immers ook weer je eigen visie op het vak mee.

Innoverende en ondernemend
Door deze combinatie van praktijk en theorie word je opgeleid tot een innoverende, onderzoekende en ondernemende zorgprofessional. Je staat open voor nieuwe kansen en mogelijkheden, staat midden in de praktijk en ontwikkelt 21e-eeuwse (technologische) vaardigheden die passen bij de veranderende zorg.

Landstede MBO Raalte en Aventus hebben de SPL opgezet samen met twaalf zorgorganisaties. Zij hebben dit gedaan om te voldoen aan de vraag naar toekomstgerichte zorgprofessionals in de regio Salland.

Meer weten over deze praktijkleerroute?
Wil jij je zorg- of welzijnsopleiding via de SPL doen? Op maandag 8 en dinsdag 9 november zijn er informatieavonden in Raalte. Kijk hier voor meer info.