13 feb 2019

Opleiding Maatschappelijke Zorg samen met Zozijn

Landstede MBO in Raalte en Zozijn slaan de handen ineen om toekomstige medewerkers van de zorginstelling op locatie op te leiden voor het vak. Vanaf september 2019 start een gezamenlijke driejarige opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4. Aan het eind van deze drie jaar heeft de student kans op een vast dienstverband bij Zozijn. Hiermee spelen de beide organisaties krachtig in op de krappe arbeidsmarkt in de zorg.

Studenten die later graag in de begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking willen werken, worden binnen de nieuwe opleiding op verschillende locaties van Zozijn begeleid door professionals vanuit de zorginstelling en door docenten van Landstede MBO in Raalte. De eerste twee jaar loopt de student stage (BOL: BeroepsOpleidende Leerweg) bij Zozijn. Het laatste jaar combineert de student een arbeidsovereenkomst bij Zozijn met school (BBL: BeroepsBegeleidende Leerweg). Binnen deze zogenoemde praktijkroute wordt het werken aan leervragen en theoretische workshops of lessen verzorgd in de praktijk, waarbij expertise van het werkveld wordt geïntegreerd.

“Met deze nieuwe opleiding krijgen studenten een unieke kans om vanuit de praktijk te leren én direct aan een baan te komen”, vindt Gerrard Vinke, algemeen directeur van Landstede MBO in Raalte. “Bovendien kunnen wij als school de theorie zo naadloos laten aansluiten op de praktijk. Een aantrekkelijke manier van leren dus.”

Samenwerking Zozijn en Landstede MBO wordt ondertekend

Volgens Jan Andriessen, regiodirecteur van Zozijn is het vanwege de krappe arbeidsmarkt in de zorg van belang dat potentiële werknemers binnen de organisatie in een vroeg stadium kennismaken met de praktijk. “Studenten leren bovendien over onze visie en methodieken, waarmee ze na de opleiding over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om direct bij ons aan de slag te kunnen”, aldus Andriessen.