16 nov 2018

Nieuwe generatie mbo’ers brengt vernieuwing in bouwwereld

De bouwwereld is volop in ontwikkeling. Virtueel bouwen en ontwerpen, BIM en domotica raken steeds meer ingeburgerd. De nieuwe mogelijkheden bieden volop kansen voor het werkveld en alle betrokken organisaties. Het is dan wel van groot belang om up to date te blijven. Daarom organiseert Landstede MBO in Harderwijk tijdens de week van het ID (Innovatiehuis De Diamant) de inspiratiemiddag ‘Smart Buildings’: (ge)bouw in ontwikkeling op dinsdag 27 november.

Het onderwijs levert een nieuwe generatie digitaal geschoolde mbo’ers die probleemloos een BIM-project kunnen hanteren, een gebouw digitaal ontwerpen of domotica implementeren in een project. Bouw & Architectuur van Landstede MBO in Harderwijk zit als altijd bovenop de nieuwe ontwikkelingen, met gepassioneerde docenten, de nieuwste methodes en technieken en over niet al te lange tijd een verbouwde omgeving, waar werkveld en onderwijs elkaar optimaal kunnen ontmoeten. Het voornemen is om in 2020 te starten met de nieuwe opleiding ‘Smart Building’, waarin onder andere bouw en installatie zijn samengevoegd. Momenteel zijn de keuzevakken BIM (Building Information Modelling) en domotica voor de studenten beschikbaar, met opdrachten die samen met het werkveld zijn ontwikkeld.

Mee innoveren
Grote bedrijven zitten vaak bovenop de nieuwe ontwikkelingen en werken volop mee aan de scholing van de medewerkers van de toekomst. Maar hoe zit het met de kleinere bedrijven? Om in te spelen op de toekomst is het ook voor hen van groot belang om mee te innoveren.
Studenten kunnen goed meekomen met BIM bij de bedrijven. Ze stimuleren de (stage)bedrijven ‘BIM-minded’ te gaan werken. De netwerkbijeenkomst ‘Smart Buildings’ is bedoeld ter inspiratie en om kennis te maken met de mogelijkheden en de nieuwe generatie mbo’ers.

Programma
‘Smart Buildings’ vindt plaats op dinsdag 27 november van 14.00 tot 17.00 uur, in de theaterzaal van Landstede MBO, Westeinde 33 in Harderwijk. Gastsprekers Arnold Pit van VolkerWessels – Rottinghuis Aannemingsbedrijf, Mitchell de Ruiter van Van Wijnen en Rick van Wenum van Heijmans gaan dieper in op BIM. Bouwkundig professional Hanno van der Mark demonstreert met DigiCarto en GEORGE live de 3D scan. De RuwBouw Groep (winnaar Veluwse Innovatie Prijs 2017) vertelt over BIM-samenwerking. Onno Dijkema van ’s Heeren Loo belicht het belang van domotica in de zorg. Ook worden de resultaten van de BIM- en domotica-projecten van het Platform Techniek getoond. De middag is gratis toegankelijk. Aanmelding kan via www.dediamantvanmiddennederland.nl.