6 feb 2023

Leren in, aan en van de praktijk bij Restaurant Bakker in Vorden

Woensdag 24 januari werd 30 horecastudenten een 4-gangen wild-lunch voorgeschoteld in het wildrestaurant 'Hotel Restaurant Bakker' in de Achterhoek. Eigenaresse Liesbeth Bakker opende de lunch met een leerzame uitleg over de gang van zaken in het restaurant. Aansluitend vertelde jager Menco van Weringh meer over de jacht, de balans in de natuur en de gezonde, biologische waarde van wild.

Studenten kwamen in aanraking met onbekende smaken, geuren en texturen. Vlak na het serveren van het hoofdgerecht van onder andere reeworst, bloedworst, rode kool en appeltje viel het stil in de eetzaal. “Zoiets lekkers heb ik nog nooit geproefd", klonk het vanuit de studenten.

Reden van de invitatie bij restaurant Bakker was een theorieles over wild waarin studenten zich verdiepten in de website van restaurant Bakker. Op dergelijke manieren wil docent Peter van Engen studenten zo veel mogelijk laten leren in, aan en van de praktijk. "Nou, dat is hier wel gelukt! De les sloeg aan en ik besloot de mensen bij restaurant Bakker te mailen dat hun mooie wildmenu zelfs de jonge koks hier in Zwolle inspireert. Liesbeth, die ik tot dan toe nog niet kende, reageerde heel enthousiast en nodigde ons pardoes uit." 

Student Luc vat de praktijkervaring treffend samen: "Na het serveren van elke gang lichte de jonge sous-chef de gerechten toe. Zo leerde en proefde ik dat de keuken van restaurant Bakker blauwe bessen serveerde in de krachtige wildbouillon. Een echte meerwaarde waar ik zelf nooit op gekomen was. Dit is kennis die ik direct kan toepassen."