15 sep 2020

Landstede-student Annemijn als beveiliger bij Prinsjesdag

Prinsjesdag begon vroeg voor Annemijn van der Wal, student Coördinator Beveiliging bij Landstede MBO in Zwolle. Al om half 8 moest ze zich in haar beveiligersuniform melden bij de Haagse salon waar vijf Tweede Kamerleden en minister Van Engelshoven (OCW) hun haar en make-up lieten doen door mbo’ers. Annemijn was er op uitnodiging van WorldSkills Netherlands om het mbo in het zonnetje te zetten.

WorldSkills Netherlands is initiatiefnemer van SkillsHeroes, dé vakwedstrijden voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Afgelopen voorjaar, tijdens de landelijke finale in Leeuwarden, is Annemijn tweede geworden bij de wedstrijd voor studenten beveiliging. Voor de organisatie was deze topprestatie aanleiding om haar deze derde dinsdag in september in te zetten als ambassadeur voor het mbo en haar beroep, samen met collega-mbo’ers kapper Ynola Lommerse (ROC Friese Poort) en schoonheidsspecialist Nina van der Vaart (Nova College).

Anderhalve meter

Annemijn stond bij de ingang van de salon om de Kamerleden en de minister welkom te heten, te wijzen op de coronamaatregelen en naar de juiste verdieping te brengen. “Het was een hele grote salon”, verklaart ze. Onderweg vroeg de minister haar wat over haar opleiding en wat ze van het mbo vond. Ook kon ze de aanwezige pers – het AD interviewde haar – laten zien wat een beveiliger allemaal doet en hoe leuk het werk is. Wat haar er zo in aanspreekt? “Dat je een steentje bijdraagt aan de veiligheid in de samenleving. Juist nu met corona zijn beveiligers belangrijk om te zorgen dat mensen zich houden aan die anderhalve meter.” En als mensen agressief reageren? “Dan ben jij degene die rustig moet blijven.”

 

 

Representatief en flexibel

Tijdens Prinsjesdag verliep alles gelukkig vlekkeloos. Annemijn kon daardoor goed laten zien welke skills ze nog meer had. “Als beveiliger ben je het visitekaartje van een object – of in dit geval – het evenement. Mensen zien jou als eerste zodra ze een gebouw binnenkomen. Dan is het heel belangrijk dat je representatief, contactgericht, communicatief en flexibel bent.” Als coördinator beveiliging, waar Annemijn voor leert bij Landstede MBO, heb je bovendien veel verantwoordelijkheid: “Jij bent het aanspreekpunt voor een opdrachtgever als er bijvoorbeeld iets gebeurt.”

Geïnspireerd

Annemijn kijkt terug op een ‘ontzettend leuke en leerzame ervaring’. “Het was niet alleen goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, ik hoop ook dat ik anderen geïnspireerd heb.”