28 jun 2019

Landstede MBO speelt met Grondwerk bijzondere rol in tiendaags Art & Design event PROTO

Dat Zwolle bruist van de creativiteit is van 28 juni tot en met 7 juli merkbaar tijdens het Art & Design event PROTO. Mbo- en hbo-studenten vormgeving en kunst en creatieve professionals laten op verschillende manieren hun werk zien. Op het podium, in glazen containers en door vele media-uitingen. Maar liefst 300 Landstede MBO-studenten zijn op verschillende manieren betrokken bij Grondwerk, het Landstede MBO-gedeelte van PROTO . ‘Het bijzondere van onze deelname is de crossmediale verbanden tussen de vele verschillende opleidingen en jaargangen’, zegt Els van Doornen, projectcoördinator Grondwerk.

Grondwerk start op vrijdag 28 juni op het Broerenkerkplein. Om 14.00 uur en om 18.15 uur staat Musical Mix op het programma, een show van derdejaars studenten Danser/Musicalperformer. Om 15.30 uur is er een live tv-uitzending met creatieve gasten, georganiseerd door studenten Mediaredactie, Hedon, Zwolse Theaters en Bureau Ruis. En om 19.30 uur start het traditionele mode-event Fashion Forward. Van 28 juni tot en met 7 juli is in glazen containers in het centrum bijzonder werk van eerste- tot en met laatstejaars studenten te zien, van mode en mediavormgeving tot animaties en fotografie.

Leuk en divers
Grondwerk is een enorm project. ‘Het staat niet op zichzelf’, legt docent Mediavormgever Els uit. ‘Grondwerk is gedurende het schooljaar ingebed in het lesprogramma. Onder de naam “Design & Branding of a label” produceren studenten hun werk onder leiding van een docent, die dat dus invoegt in zijn lessen. Het is complex en het vergt flexibiliteit van de docent.’ Docent Evenementenorganisatie Rob Teitsma, die vanuit PROTO het project overkoepelend coördineert, beaamt dat. ‘Maar het maakt je werk wel heel leuk en divers. En wat is er mooier dan dat je studenten de kans krijgen om hun werk een dikke week te kunnen laten zien aan het publiek!’ Het is een zeer leerzaam project. ‘Modestudenten ontwerpen bijvoorbeeld een eindexamencollectie, en zij sturen studenten mediavormgeving aan die de hele branding verzorgen. Die werken daarvoor weer samen met fotografiestudenten en mediamanagers’, vertelt docent Mode Dorien Bolhuis die alles op en rond het muzikale en mediale modespektakel Fashion Forward coördineert. ‘Het brandingsadvies is essentieel voor hun latere carrière.’ In de glazen containers zijn delen van eindexamencollecties te zien, jongerejaars verzorgden de vormgeving en de Zwolse kunstenaar Alexandre de Vos van Creatieve Coöperatie Zwolle ontwierp de houten stellages.

Proto
Design, architectuur en (toegepaste) kunst is overal. Eigenlijk is bijna niets níet vormgegeven in onze omgeving. ‘In Zwolle leert en werkt een groot aantal mensen in de creatieve industrie’, vertelt Rob. ‘In PROTO vinden de onderwijsinstellingen en de professionals elkaar.’ ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle, Cibap Vakschool voor verbeelding en de creatieve opleidingen van Landstede MBO, het Deltion College, Zone.college en Hogeschool Windesheim doen mee. ‘Studenten tonen dit jaar voor de tweede maal hun werk onder de gezamenlijke vlag van PROTO. Dit jaar doen ook professionals uit de creatieve industrie mee.’


Bijzondere bundeling van krachten
‘De samenwerking binnen PROTO is geweldig’, zegt Rob. ‘Het is bijzonder hoe alle onderwijsinstellingen in de stad hun krachten bundelen.’ Els knikt. ‘De interne samenwerking bij Landstede MBO is ook uniek, met al die verschillende lijntjes binnen, van en naar de verschillende opleidingen. Ook dat niet alleen eindexamenstudenten maar ook de andere jaargangen meewerken, is bijzonder te noemen.’ Dorien beaamt dat. ‘Ik denk dat wij heel sterk zijn in het leggen van verbindingen tussen de verschillende opleidingen ook in het leggen van verantwoordelijkheden bij de studenten.’

Kijk voor meer informatie op protozwolle.nl