13 jan 2023

Innovatie in de paardensector

Nieuwe wedstrijdvormen en een duurzame bedrijfsbeurs zijn de pijlers van Nextquestrian, het hippisch evenement dat 13 januari a.s. plaatsvindt op Manege De Hooge Weg in Raalte. Studenten Equine, Sports and Business van Hogeschool Van Hall Larenstein werken samen met onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht en studenten van Landstede MBO om kennis en kunde te bundelen tijdens een ‘next generation’ paardenevenement waarin paardenwelzijn en de harmonie tussen paard en ruiter centraal staan. Het organisatieteam vraagt daarnaast aandacht voor duurzaamheid in de paardensector door een duurzame business fair te organiseren en een tweedehandsbeurs voor paardenspullen.

Innovatieve wedstrijdvormen dankzij sensortechnologie

De samenwerking tussen hoger onderwijs en beroepsonderwijs resulteerde in een innovatieve dressuurwedstrijd. Derdejaars student Lara Heric is enthousiast: “Dankzij de samenwerking met het onderzoeksteam van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht kunnen wij state-of-the-art sensortechnologie inzetten om de beweging van het paard en de paard-ruiter-interactie te meten. Daarnaast werken wij met een eyetracker om te onderzoeken waar juryleden op focussen bij het beoordelen van een paard-ruiter-combinatie.” De andere competitie tijdens Nextquestrian is de werk-aan-de-hand-wedstrijd. Lara Heric: “Deze vorm focust op de harmonieuze communicatie tussen paard en mens vanaf de grond.”

Aandacht voor duurzaamheid helpt de paardensector

Dr. Inga Wolframm, lector Duurzame Paardenhouderij en Paardensport bij Van Hall Larenstein: "Duurzaamheid staat steeds vaker centraal in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de paardensector zou dit niet anders moeten zijn. Ons gezamenlijke doel binnen de sector zou moeten zijn om van onze passie te genieten en tegelijkertijd het welzijn van onze paarden en de natuur te beschermen. Onze derdejaars studenten hebben fantastisch werk geleverd door een evenement te organiseren dat welzijn, duurzaamheid en plezier bevordert.”


Nextquestrian wordt ondersteund door Universiteit Utrecht, Landstede MBO en de KNHS.