8 nov 2018

In gesprek over vriendschap op Dag van de Dialoog in Raalte

“Over vriendschap heeft iedereen een verhaal” De jaarlijkse Dag van de Dialoog vond woensdagavond 7 november voor de vijfde keer plaats bij Landstede MBO in Raalte. ‘Vriendschap’ was deze keer het dankbare gespreksonderwerp. Zo’n 120 deelnemers uit Raalte en omgeving, onder wie wethouder Gerria Toeter van het CDA, spraken met elkaar over vriendschap: Wat betekent vriendschap voor jou en welke mooie of teleurstellende ervaring heb jij met vriendschap?

Tijdens de Dag van de Dialoog vertel je onder leiding van een dialoogbegeleider aan tien à twaalf mensen jouw eigen verhaal rond het thema ‘vriendschap’. Je wordt niet onderbroken en niemand gaat met je in discussie. Mensen luisteren en stellen jou hooguit vragen om je beter te begrijpen of jou dieper op jouw verhaal in te laten gaan. Dat is een heel prettige gespreksvorm, ervoer ook studente MBO Verpleegkunde Jorien Meijerink (17) uit Heeten: “Door te praten met en vragen te stellen aan mensen uit verschillende culturen, van verschillende leeftijden en met heel verschillende meningen, kom je tot heel leuke, boeiende gesprekken. Daardoor ga je nadenken en praten over dingen waarover je normaal niet zo snel over praat, al helemaal niet met mensen die je niet al kent.”
 
Heerlijke maaltijd tussendoor
Het programma van de Dag van de Dialoog verloopt bij Landstede MBO Raalte volgens een beproefde formule: gesprekken in groepjes van acht à twaalf mensen aan de hand van vier soorten vragen met als dialoogbegeleiders (oud) docenten, directeuren, pastors en vrijwilligers. Na de eerste twee vragen volgt een gezamenlijke maaltijd in de sfeervolle grote zaal van de school. Het samen eten heeft een sterke functie in het geheel van de avond. Tijdens de dialoogrondes kunnen gesprekken soms eens wat stroef verlopen, maar met het lekkere eten aan tafel gaat het dan meestal een stuk vlotter. De exotische maaltijd wordt deels thuis en deels in de grote leskeuken van Landstede MBO Raalte bereid door de dames van de eettafel van Stichting Vluchtelingenwerk, woonachtig in Raalte en afkomstig uit Bhutan, Birma, Ethiopië, Indonesië, Irak, Nederland, Oost-Europa, Sri Lanka en Syrië.
 
Opnieuw grote opkomst
Voor het tweede jaar achtereen namen maar liefst 120 mensen deel aan de Dag van de Dialoog in Raalte. Voor Corry Boone, samen met Paula Bloo al vijf jaar de drijvende kracht achter de Dag van de Dialoog, is deze grote opkomst geen verrassing: “Ieder jaar trekt de Dag van de Dialoog meer dan honderd deelnemers. En daarbij hadden we dit jaar een thema dat veel mensen aansprak. Overal is vriendschap belangrijk; afkomst en taal maakt niet uit. Over vriendschap heeft immers iedereen wel een goed verhaal.”