4 okt 2018

'Het mbo krijgt nog niet de waardering die het verdient'

Zeker, het mbo zat – ooit – in het verdomhoekje. Inmiddels zitten ‘we’ massaal te springen om die goed opgeleide mbo’ers en groeit de waardering voor vakmensen. Wat is er veranderd? En klopt het dat je met een mbo-diploma de banen voor het uitkiezen hebt?

Soms is het aardig om te horen wat een buitenstaander ervan vindt. Zo vertelde de Britse onderwijsminister Damian Hinds, onlangs op bezoek in Nederland, dat hij ‘jaloers’ is op het Nederlandse beroepsonderwijs. In het Nederlandse mbo is de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs goed en is er ruime aandacht voor (digitale) vaardigheden van de toekomst, aldus de Britse bewindsman.

Ambassadeur

William is dit jaar ‘mbo-ambassadeur’ namens Landstede. Dat betekent onder meer dat hij via filmpjes en verhalen de buitenwereld laat zien waarom het middelbaar onderwijs de moeite waard is. William: ,,Ik vind overigens helemaal niet dat het mbo minder of beter is dan het hbo of de universiteit, het zijn gewoon heel verschillende onderwijsvormen met hun eigen sterke punten. Het mbo krijgt alleen nog niet de waardering die het verdient, al denk ik dat de erkenning voor ‘praktisch werk’ en ‘vakmensen’ de laatste tijd wel groeit.’’

Lees het hele artikel in de Stentor