21 dec 2021

Hart van trekkers voor zieke student

Zo'n honderd studenten van Landstede MBO Groen & Dier uit Raalte vormden maandag samen een hart met hun trekkers. Dat deden ze voor een ernstig zieke medestudent. Een prachtig en imposant gebaar die de jonge student die momenteel ernstig ziek nooit meer zal vergeten.

Cor Land, docent aan Landstede MBO in Raalte, die de klas begeleidde bij hun actie, vertelt ,,Het begon in de klas, maar deze actie is wat mij betreft veel groter gegroeid.’’

In de klas over burgerschap kwam het gesprek op iets doen voor elkaar. ,,De studenten gingen nadenken wat ze konden doen voor hun klasgenoot. Die is ernstig ziek en vanwege corona kunnen ze hem niet zien. Ze wilden iets doen om hem te laten weten dat ze aan hem denken, dat ze meeleven.’’ 

Zo'n 100 trekkers verzamelden zich maandagavond in Raalte om een ernstig zieke Landstede MBO-student letterlijk een hart onder de riem te steken. 

In het nieuws
De hartverwarmende actie werd al snel opgepikt door diverse media zoals De Stentor en nu.nl.

App-groep groeide snel
Al pratende in de klas ontstond het idee om iets met trekkers te doen, vertelt Land aan De Stentor. ,,De studenten hebben de afgelopen jaren meer van dit soort acties gezien. Niet alleen de protestacties, maar er wordt vaker met trekkers iets moois gedaan voor een ander.’’ Omdat de zieke student ook in andere klassen vrienden heeft, groeide de app-groep voor de actie snel.

Honderd trekkers
Uiteindelijk zijn er rond de honderd deelnemers met trekkers opgetrommeld om maandag aan het eind van de middag naar een stuk grond op bedrijventerrein De Zegge gekomen. ,,We hadden een groepje van zes leerlingen. Zij coördineerden alle trekkers naar de goeie plek. Het was in een kwartiertje geregeld’’, vertelt Land. De trekkers kwamen samen op een terrein dat door Landstede gehuurd wordt van de gemeente voor de opleiding agrarisch loonwerk.

Dimitri Roelofs (17) uit Lemelerveld heeft met een trekker van het melkveebedrijf van zijn ouders meegedaan aan de actie. ,,Ik ken de zieke jongen niet persoonlijk, maar ik vond het zo'n mooie actie. Daarvoor wil ik wel een stuk rijden.’’ Roelofs vond het mooi om op die manier iets te kunnen betekenen voor iemand die ernstig ziek is.

Nieuwe drone
Ook Guus Engberts uit Raalte hoorde van de actie. ,,Mijn buurjongen vertelde dat hij daarheen ging. Ik heb net een nieuwe drone, dus die heb ik gepakt en ik ben meegegaan.’’ Het resulteerde in een bijzondere dronevideo van de opbouw en de actie met het verlichte hart. Binnen een halve dag is de video al ruim 500 keer bekeken.

'Ik vergeet het nooit meer'
Dat de zieke klasgenoot erbij kon zijn, was van tevoren niet zeker. ,,Als hij zich niet goed genoeg voelde, zouden we het met een livestream gaan doen. Maar gelukkig was hij er zelf. Hij werd in het donker op een hoogwerker omhoog gebracht. Ineens alle lichten van de trekkers gingen tegelijk aan en toen zag hij het hart wat we gevormd hadden. We konden vanaf de grond helaas niet zien wat het met hem deed’’, vertelt Land. ,,De man van de hoogwerker wel: ‘Hij was sprakeloos’. Weer beneden vertelde de student dat hij de actie enorm kon waarderen: ‘Ik vergeet het nooit meer’., zei hij later. De actie is dus goed gelukt’’, constateert Land.

Foto's: Guus Engberts
Interview: De Stentor