20 jan 2023

De mbo-sfeer proeven tijdens Expeditie Landstede MBO

Elburg, Wezep, Dronten, Meppel: uit de wijde regio kwamen zo’n 700 vmbo-leerlingen deze week een kijkje nemen bij Landstede MBO in Zwolle. Met Expeditie Landstede MBO maken leerlingen door middel van doe-activiteiten kennis met de vele mogelijkheden van het mbo. ‘Een mooie manier om de sfeer te proeven’, daar zijn de nieuwsgierige vmbo’ers het over eens.

Vmbo-leerlingen moeten belangrijke keuzes voor de toekomst maken. ‘Om ze op weg te helpen organiseren we Expeditie Landstede MBO’, legt communicatieadviseur Jolanda Koch uit. ‘De 700 leerlingen worden verdeeld over twee dagdelen en volgen ieder 4 workshops van dertig minuten. Zo maken ze kennis met de 14 verschillende Landschappen van Landstede MBO in Zwolle, zoals Sport & Bewegen, Onderwijs & Opvoeding, Handel & Commercie en ICT & Technologie.’

Veel te beleven

De meeste workshops werden verzorgd door studenten en docenten, zodat er naast actief bezig zijn ook tijd is voor het beantwoorden van vragen. Er was veel te doen: leerlingen konden een fittest doen (met diploma!), er was een fitquiz in interactieve vorm, een escaperoom met allerlei leuke opdrachten, een trucksimulatie, je kon werken met VR brillen, bij ICT kon je ‘ethisch hacken’, er was een photobooth met opdrachten, een proeverij en nog veel meer.

Kennismaken met verschillende richtingen

Bij een docent van het Landschap Handel & Commercie doen de leerlingen een smaaktest. ‘De leerlingen proeven cola van het merk Coca Cola, maar ook cola van een huismerk. Vervolgens moeten ze raden welke cola van welk merk is. Het grappige is dat veel leerlingen denken dat ze cola van het merk Coca Cola drinken, terwijl ze cola van een huismerk drinken. Als wij vervolgens aangeven dat ze cola van een huismerk hebben gedronken, en niet van het merk Coca Cola, zeggen ze toch weer: 'oh ja dat proef ik nu wel'. Dit alles heeft natuurlijk met marketing te maken.’

Er zijn leerlingen die al weten welke richting ze op willen: ‘De workshops zijn wel leuk, maar ik weet eigenlijk al dat ik een opleiding in de zorg wil gaan doen.’ Er zijn ook leerlingen die het nog lastig vinden. Gelukkig maakten ze met Expeditie Landstede MBO alvast kennis met de verschillende richtingen binnen het mbo!

Ook in Raalte en Harderwijk

In februari en maart is Expeditie Landstede MBO ook in Raalte en Harderwijk voor de middelbare scholen uit die regio.