14 mrt 2018

Congres over gastvrijheid in de zorg

Zo’n honderd medewerkers van Isala en Landstede MBO kwamen dinsdag 13 maart bij elkaar in het theater bij Landstede MBO aan het Dokterspad in Zwolle, tijdens het congres ‘Jouw Zorg, Mijn Zorg’. Doel was kennis te delen over het onderwerp ‘Gastvrijheid in de zorg’. Belangrijkste gastsprekers waren communicatietrainer Peter Vader, verbeelding en manipulatiespecialist Henk Arnoldus en Margreet Melman, de bedenker van ‘Huidhonger’. De congresgangers namen deel aan workshops over onder meer geur, waarneming & beïnvloeding en aanraking.

Hoe beleeft de zorgvrager de geleverde zorg? Hoe ervaart hij het contact en de relatie met zijn zorgverlener? En welke aandacht is daarvoor in de zorg? Hoe kom je verbaal en non-verbaal over? Wat is de impact op de zorgvrager? Aan de hand van mooie verhalen en voorbeelden werd aan de aanwezige zorgprofessionals gevraagd hoe zij hierover nadenken.

App voor Ronald McDonald Zwolle en Isala
Met een app meten welke ruimtelijke kenmerken bijdragen aan welzijn? Vanaf mei dit jaar gebeurt dit een jaar lang in de huiskamer van het Ronald McDonaldhuis in Zwolle en in de koffiekamer voor de ouders op de Kinderafdeling van Isala. Bedenker Herman Kok vertelde over de totstandkoming en werking van de app Shign.

Beïnvloed door geur
Hoe de aanwezigheid of afwezigheid van geur voor een groot deel je gedrag bepaalt, vertelde Michel Andeweg van InSCENTives. Zonder dat we het soms beseffen worden we gestuurd door geuren die we ruiken. Conclusie was dat geur ons dagelijks leven sterk beïnvloedt.

Andere workshops werden onder meer verzorgd door Ailko Faber, docent gastheerschap bij Landstede MBO, Marjan Zondag, verpleegkundige Isala, Johan Jonker, gastvrijheidsmanager bij Isala, Betty Engelsma, trainer van het Zorgethisch Lab in het Zorgtrainingscentrum, Gert-Jan Hemmers, directeur-bestuurder Stichting Veiligvoedsel.nl.

Deze tweede editie van het congres ‘Jouw Zorg, Mijn Zorg’ is een gezamenlijk initiatief van Landstede MBO, Landschap Gezond & Wel en Isala en vond plaats in het kader van de Week van Zorg en Welzijn die landelijk plaatsvindt van 12 t/m 17 maart.