25 apr 2023

BSO-dag voor mbo-studenten Pedagogisch Werk

Eerstejaars studenten van de opleiding Pedagogisch Werk van Landstede MBO en het Deltion College hebben afgelopen woensdag kennisgemaakt met de buitenschoolse opvang. In samenwerking met kinderopvangorganisaties Doomijn, Partou en Prokino werd een BSO-dag georganiseerd.

“Ik volgde de workshop over powerdance”, vertelt student Keishantely Pietersz. “Voor mij is het ontzettend leerzaam geweest om meer te leren over de buitenschoolse opvang. Juist door zo’n specifieke dag die in het teken staat van de bso heb ik een hoop nieuwe ideeën opgedaan voor activiteiten op de bso, wat mij een betere pedagogisch medewerker in opleiding maakt.”

Kennismaken met de bso

Voor Doomijn, Partou en Prokino is de BSO-dag een mooie kans om te laten zien wat het werken bij de buitenschoolse opvang inhoudt. Jamile Zaoudi, die de workshop powerdance verzorgde, vertelde bij de start van zijn workshop hoe belangrijk het is voor kinderen om actief te zijn en te bewegen op muziek.

Verbinding met het werkveld

Tijdens de BSO-dag wordt de verbinding gelegd met het werkveld. Dat is kenmerkend voor de opleiding Pedagogisch Werk. Studenten maken de komende periode verder kennis met de werkzaamheden op de bso. In samenwerking met het werkveld organiseren ze activiteiten voor de kinderen op verschillende bso’s.

Beroepshouding

Door veel in de praktijk bezig te zijn, maken studenten meters en ontwikkelen ze de juiste beroepshouding. “Dat is belangrijk, zeker in deze sector”, aldus Mattias Wuarbanaran, docent Pedagogisch Werk. “Het werken met kinderen vraagt om een zorgvuldige aanpak en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Door studenten goed te begeleiden, helpen we ze bij de benodigde vaardigheden.”

Baangarantie

Beschikken studenten eenmaal over deze vaardigheden, dan vinden ze vrijwel zeker een baan. Want de tekorten in de sector zijn groot. Studenten van de opleiding Pedagogisch Werk kunnen na hun opleiding direct aan de slag op een bso. Ook daarom is het belang van de BSO-dag groot.

Aandacht voor vitaliteit

De BSO-dag is een jaarlijks evenement waarin onderwijs en het werkveld samenkomen. Studenten leerden over positieve gezondheid onder leiding van Wendy van Amsterdam en Anne Frijlink. Daarnaast hebben studenten kennis gemaakt met kinderyoga tijdens een workshop verzorgd door Wilma Dahles. Studenten konden zich naast bovenstaande workshops ook inschrijven voor de workshop creativiteit en de workshop powerdance. Deze werden gegeven door Bea Hermans en Jamile Zaoudi.

Jongeren die geïnteresseerd zijn in de opleiding Pedagogisch Werk kunnen zich nog aanmelden voor een meeloopdag. Meer informatie is te vinden op www.meelopenlandstedembo.nl